Geld en Werk

100 euro voor je wachtwoord? Werknemers zouden ja zeggen

30 maart 2016 09:54 Aangepast: 31 juli 2017 23:30
Beeld © i

Een onbekende biedt 100 euro voor het wachtwoord dat je op je werk gebruikt. Zou jij het aanbod accepteren? Als je ja zegt, ben je niet de enige: één op de vijf werknemers verkoopt zijn wachtwoord - zelfs voor minder dan 100 euro.

Het aantal werknemers dat voor een extra zakcentje de veiligheid van zijn bedrijf willens en wetens zou schaden, is volgens een onderzoek van SailPoint gestegen. Dat bedrijf verkoopt software waarmee bedrijven de digitale rechten hun werknemers kunnen beheren.

Minimaal 50 euro
In plaats van één op de zeven (2015) zou nu één op de vijf werknemers zijn wachtwoord verkopen. Het laagste bedrag dat een werknemer zou accepteren, is 50 euro. Dit zijn meestal wachtwoorden van e-mailaccounts. Als het gaat om wachtwoorden die tot belangrijke bedrijfsinformatie leiden, vragen werknemers gemiddeld zo'n 72.000 euro. Fransen verkopen hun wachtwoord in het algemeen voor het laagste bedrag.

Ook gebruiken veel werknemers hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten, zoals hun zakelijke e-mail, persoonlijke e-mail en Facebook-account. In Nederland ligt dat aantal met 68 procent aanzienlijk hoger dan in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar respectievelijk 63 en 53 procent van de werknemers hun wachtwoord voor verschillende diensten gebruikt.

1000 werknemers
Voor het onderzoek werden 1000 werknemers van bedrijven met minimaal 1000 werknemers ondervraagd. De helft van de ondervraagden werkt in bedrijven met meer dan 10.000 werknemers. Een derde komt uit de VS, Nederland is goed voor 12 procent van de ondervraagde werknemers.

Lees ook hoe je een sterk wachtwoord maakt en waarom het niet slim is om regelmatig je wachtwoord te veranderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore