Geld en Werk

1 april? Domino's wil pizza bezorgen met zelfrijdend karretje

18 maart 2016 10:19 Aangepast: 01 augustus 2017 02:00
Beeld © Domino's

Pizzaketen Domino's heeft een zelfrijdend karretje ontwikkeld waarmee twee pizza's bezorgd kunnen worden. Het bedrijf wil het voertuig deze zomer in Nederland gaan testen.

De vraag is natuurlijk: is het een 1 aprilgrap of niet? Domino's benadrukt dat het 'absoluut geen grap' is en dat het in gesprek is met de RDW om het zelfrijdende voertuig in Nederland te introduceren.

De RDW bevestigt dat het onderzoek doet naar het zelfrijdende karretje van Domino's, maar heeft het voertuig nog niet gezien: "We gaan er niet van uit dat dit een 1 aprilgrap is, want wij nemen ons werk erg serieus."

DRU
Het zelfrijdende robotje, genaamd DRU (Domino's Robotic Unit), is in Australië al enkele keren getest en gaat vanaf deze zomer ook in Nederland rijden op universiteitsterreinen, zegt een woordvoerder.

Studenten zijn namelijk een heel belangrijke doelgroep voor Domino's. "En omdat zij relatief jong zijn, zullen ze ook niet snel schrikken van nieuwe technologie", laat een woordvoerder weten. DRU rijdt op het voet- en fietspad en past zijn snelheid daarop aan. Hij kan maximaal 20 kilometer per uur.

Thumbnail

Legertechnologie
Met camera's en sensoren houdt DRU de omgeving in de gaten en ontwijkt hij obstakels. Ook is er een gps-chip aanwezig die de locatie in de gaten houdt. De technologie is ontwikkeld door Marathon Robotics, dat eerder soortgelijke autonome systemen voor het Australische leger ontwikkelde. Naast twee gleuven voor pizzadozen is er ook ruimte voor extra snacks of een drankje.

Als DRU bij de bestemming arriveert, kan de ontvanger met een ontvangen code het compartiment met de pizza's openen. Domino's Nederland is niet bang dat een dronken student er met het zelfrijdende karretje vandoor gaat, want DRU weegt zo'n 190 kilo. "En als iemand schade aanricht, staat de dader goed op onze camera", aldus de woordvoerder.

Het idee voor DRU is volgens Domino's wel op een 1 aprilgrap geïnspireerd: een jaar geleden introduceerde Domino's een zelfrijdende scooter die pizza's zou bezorgen, maar dat bleek wel degelijk een 1 aprilgrap te zijn. 

Er zitten echter nog heel veel haken en ogen aan het verhaal. Zo mag DRU maar maximaal 10 kilometer per uur rijden, wat het bezorgen van pizza's niet heel efficiënt maakt. Daarnaast is het bezorgen van meerdere pizza's op één route met zelfde brommer goedkoper dan een dergelijke zelfrijdende robot. En wat als er wegwerkzaamheden zijn?

De woordvoerder van Domino's laat weten dat het antwoord op dergelijke vraagstukken tijdens de test naar voren kunnen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore