Wereldprimeur

Elektrische auto's gaan stroomvoorziening op peil houden

10 februari 2016 12:49 Aangepast: 01 augustus 2017 11:30

Netbeheerder TenneT en laadpalenbedrijf The New Motion gaan samenwerken om met behulp van elektrische auto's de stroomvoorziening constant te houden. Volgens TenneT is dat een wereldprimeur.

Er wordt steeds meer duurzame energie opgewekt, maar dat levert ook ingewikkelde problemen op. Zo wordt het steeds moeilijker om de vraag en het aanbod van energie precies op elkaar af te stemmen, omdat je nooit precies weet hoe hard de wind waait of hoe fel de zon schijnt. Als er te veel of juist te weinig energie wordt opgewekt dan kan dat leiden tot stroomuitval.

Om dat probleem deels op te lossen is de netbeheerder nu een pilot begonnen met The New Motion. Hun 25.000 laadpunten voor elektrische auto's kunnen een handige buffer vormen.

Buffer
Dat gaat als volgt in zijn werk: al die laadpalen verbruiken een fikse hoeveelheid energie (als ze gebruikt worden). Op het moment dat er te weinig energie wordt opgewekt om aan de vraag te kunnen voldoen gaan de laadpalen iets minder stroom verbruiken. Als er te veel energie wordt opgewekt worden de auto's juist iets sneller opgeladen.

Daardoor kunnen de elektrische auto's als buffer werken om pieken en dalen in de energievoorziening op te vangen.

Volgens een woordvoerder van TenneT hoeven bezitters van elektrische auto's zich geen zorgen te maken: de extra laadtijd is namelijk maar heel klein. Op het moment dat het mechanisme in werking treedt, krijgt je auto gedurende een kwartier 10 procent minder stroom. Op een laadtijd van ongeveer vier uur is dat haast verwaarloosbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore