Geld en Werk

Tesla Model 3 gaat in Nederland 35.000 euro kosten

10 februari 2016 10:27 Aangepast: 05 juli 2019 11:22
Beeld © Getty

De Model 3 van Tesla, die in 2018 in Nederland wordt verwacht, gaat ongeveer 35.000 euro kosten. Dat zegt Tesla Nederland, nadat bekend werd dat de auto in de VS 35.000 dollar gaat kosten.

"De precieze prijs wordt bekendgemaakt op het moment dat de auto ook in Nederland wordt geleverd", zegt een woordvoerder. De Model 3 wordt Tesla's eerste auto voor de massa.

De Model 3 is net als de Model S een sedan, maar wordt zo'n 20 procent kleiner. Ook zou er een crossover-model, een combinatie van een stationwagen en SUV, op de markt komen. 

Hoeveel bespaar je op een elektrische auto?
"De Model S is door zijn prijsklasse vooral interessant voor zakenmensen, waardoor de auto vaak wordt geleased", aldus de woordvoerder. In Nederland betaal je voor een elektrische auto een bijtelling van 4 procent, wat minder is dan voor een normale auto (25 procent), een zuinige auto (21 procent) of een hybride auto (15 procent).  

Als particulier betaal je bij de aanschaf van een elektrische auto geen belasting op personenauto's (bpm). Ook hoef je als eigenaar van een elektrische auto geen wegenbelasting te betalen.

Ter vergelijking: voor een Volkswagen Golf 1.4 (benzine) uit 2015 betaal je 3000 euro aan bpm en jaarlijks 476 euro aan wegenbelasting. Daarnaast bespaar je ook op de brandstofkosten, omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine en diesel.

Model X
Uiteindelijk moet er een goedkopere Tesla op de markt komen. "We begonnen bij een duur racemodel, de Roadster, en zijn nu bij de solide Sedan. De volgende fase wordt een auto voor de massa", aldus Tesla-topman Elon Musk bij de opening van de Tilburgse Tesla-fabriek.

Daarnaast heeft Tesla ook een grote SUV op de markt: de Model X. Deze auto, met vleugeldeuren, gaat (voor het basismodel) rond de 85.000 euro kosten en is vanaf de zomer in Nederland te koop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore