Geld en Werk

Belastingaangifte over 2015: hier moet je op letten

29 februari 2016 19:45 Aangepast: 01 augustus 2017 06:30
Beeld © ANP

Het is weer zover. Vanaf morgen kun je online belastingaangifte doen over het jaar 2015. Een paar regelingen zijn veranderd. Waar moet je op letten? RTL Z belde met belastingexpert Tamara Tamis van FNV en zij geeft 5 tips.

1. Check en dubbelcheck
Je online belastingaangifte is voor een groot deel al ingevuld. Maar let op! Je moet alles echt goed controleren. "Banken en verzekeraars verstrekken niet altijd de goede informatie aan de Belastingdienst. Je moet dus alles heel kritisch nalopen."

2. Sparen wordt iets minder bestraft
Je mag meer spaargeld hebben, zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. "Het bedrag in Box 3 waar je geen belasting over hoeft te betalen is iets verhoogd: van 21.139 euro naar 21.330 euro."

3. Toeslagen  
Heb je huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget? Het inkomen dat je mag hebben om recht te hebben op bepaalde toeslagen is verlaagd. De kans is dus kleiner geworden dat je recht hebt op die toeslagen. Op het moment dat je er wel recht op hebt, zijn de bedragen die je ontvangt wel iets hoger.    

Kom je in aanmerking voor toeslagen, maar ontvang je deze nog niet? Dan moet je de toeslagen zelf aanvragen. Over het jaar 2015 kan dit nog tot 1 september 2016.

4. Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar
Je eigen risico kun je niet aftrekken van de belastingen. Maar bepaalde ziektekosten die je niet (extra) verzekerd hebt (denk aan bepaalde tandartskosten) zijn wel aftrekbaar. "Als mensen een kroon nodig hebben bijvoorbeeld. Niet iedereen heeft dat aanvullend verzekerd." Wel geldt een drempel om hiervoor in aanmerking te komen. In de aangifte is heel snel te zien boven welk bedrag deze kosten moeten uitkomen om aftrekbaar te zijn.

5. Studiekosten niet meer aftrekbaar
Krijg jij studiefinanciering? Dan mag je per 1 juli niet meer de studiekosten aftrekken. "De regels daarover waren nooit helemaal helder, maar nu is het officieel: vanaf juli zijn die kosten niet meer aftrekbaar." Volg je een studie en heb je geen recht op studiefinanciering? Dan zijn de studiekosten nog wel aftrekbaar.

Hier vind je alle wijzigingen die zijn doorgevoerd in 2015. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore