Geld en Werk

Belastingaangifte: dingen die niet verstandig zijn, maar wel geld opleveren

15 maart 2016 21:15 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00
Beeld © Screenshot

De belastingaangifte biedt voor de gemiddelde particulier weinig ruimte voor creatief fiscaal gedrag. Toch zijn er wel een paar dingen die niet echt mogen (of echt niet) en die misschien niet zo verstandig zijn, maar die wel belastingwinst kunnen opleveren.

Over sommige belastingposten is wat onduidelijkheid, daarom beginnen we eerst met de droge feiten. Spelen met aftrekposten is vooral weggelegd voor ondernemers. Voor gewone werknemers is de jaarlijkse aangifte een verplicht nummer met weinig kans op meevallertjes. Voor de particulier wordt de belastingaangifte normaal gesproken pas interessant als er grote gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in een jaar. Koop van een huis, het opnieuw afsluiten van een hypotheek, het volgen van een opleiding, maar ook minder prettige zaken als een scheiding, overlijden of hoge zorgkosten. Bij grote incidentele inkomsten of uitgaven dienen zich vrijwel altijd bijzondere (aftrek)posten aan. 

Een paar tips die zeker geld opleveren

  • Voorkom belastingrente

Als je zeker weet dat je belasting moet bijbetalen, doe dan zeker vóór 1 april aangifte. Later aangifte mag wel, maar als dan de definitieve aanslag van de Belastingdienst na 1 juli binnenkomt – en die kans is groot – moet je over het te betalen bedrag ook nog rente betalen. En die is fors. Liefst vier procent.

  • Giften

Wie veel aan goede doelen geeft, komt misschien in aanmerking voor belastingaftrek. Dan moet het totaal van de giften wel uitkomen boven 1 procent van het inkomen. Maar wie veel automatische afschrijvingen heeft, zou toch even moeten checken of je daaraan komt. Nog slimmer is om giften vijf jaar lang periodiek te maken of te concentreren in één jaar. Dan kom je zeker in aanmerking voor aftrek.

  • Extra pensioen

Heb je zelf extra bijgespaard voor je pensioen, bijvoorbeeld door een vrijwillige extra storting in het pensioenfonds, vergeet de extra pensioenpremie dan niet als aftrekpost op te geven. De premie is doorgaans aftrekbaar.

En dan het schemergebied bij je aangifte
Maar er zijn ook dingen die niet echt mogen (of echt niet) en die misschien niet zo verstandig zijn, maar die wel belastingwinst kunnen opleveren (en een forse boete bij ontdekking):

  • Geef je inkomsten uit verkopen op internet (Marktplaats) of huurinkomsten via bijvoorbeeld Airbnb maar niet op. In sommige gevallen moet je er belasting over betalen en de Belastingdienst zoekt ook actief naar online verdieners, maar zo lang het niet om tienduizenden euro’s gaat, is de kans klein dat je wordt gepakt. En anders kun je altijd nog zeggen dat je niet wist hoe de regels zijn. Daar kom je waarschijnlijk wel mee weg, want de regels op dit terrein zijn nogal vaag. Want wanneer wordt een hobby een bedrijfsmatige activiteit? Dat is onduidelijk. Inkomsten uit je hobby zijn belastingvrij.
  • Koop een kluis en sla je geld contant op. 1,2 procent vermogensrendementsheffing is niet veel, maar wel vervelend als je geen rente krijgt. Je kunt langzaam je spaarrekeningen leegtrekken en het geld in een kluis opslaan. Zo creëer je je eigen zwart geldpotje. Mag trouwens niet; van de fiscus mag je maximaal 520 euro cash in huis hebben die je niet hoeft op te geven. Bovendien is veel cash altijd riskant bij inbraak en brand. Ook hier geldt dat de Belastingdienst dit kan checken. Wie jaren achtereen een groot vermogen heeft, valt natuurlijk negatief op als zijn inkomen wel gelijk is gebleven, maar als zijn vermogen ineens volledig is verdampt.
  • Het verzwijgen van vermogen in het buitenland was lange tijd erg populair onder vermogenden. Even op en neer naar de bank in Luxemburg of Zwitserland om daar geld te deponeren of op te halen en klaar. Inmiddels krijgt de Nederlandse fiscus steeds meer informatie over die tegoeden, al dan niet via de officiële kanalen. Dat maakt zwart geld in het buitenland een stuk minder aantrekkelijk. Ook al omdat veel mensen hun kinderen niet met een zwarte erfenis willen opzadelen. Huisjes in het buitenland blijven nog wel vaak buiten het zicht van de Nederlandse fiscus, maar niet van de belastingdienst in het land zelf. En daar zijn ze meestal ook belast.

Maar als het misgaat en je loopt 's ochtends nog in je pyjama...

Een op de tien Nederlandse particulieren vindt het aanvaardbaar om de belastingen te ontduiken. Het argument is altijd dat het de overheid geen kwaad doet. Onzin, natuurlijk. Wie sjoemelt met de belastingen bedondert indirect andere ‘hardwerkende’ Nederlanders. Jaarlijks ontvangt de Belastingdienst zo’n 200 miljoen euro aan boetes en schikkingen, de boete is vaak meteen het dubbele van het eigenlijk verschuldigde bedrag. Grootschalige fraude kan zelfs leiden tot strafvervolging. De FIOD heeft de neiging zeer vroeg in de ochtend voor je deur te verschijnen, met veel vertoon van macht en liefst als je nog in je pyjama zit, dat maakt indruk...

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van