Geld en Werk

Belastingaangifte doen als zzp'er: 6 tips en tricks

29 maart 2016 11:45 Aangepast: 31 juli 2017 23:30
Beeld © ANP

Voor veel zzp'ers is het ieder jaar weer zwoegen: de belastingaangifte. Waar heb je recht op? En hoe vul je de aangifte zo gunstig mogelijk in? We geven zes tips en tricks.

1. Zorg dat je als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst 

Martijn Pennekamp van Ikwordzzper.nl: "Dat is heel belangrijk. Als je meer dan 1225 uur per jaar onderneemt, dan krijg je de zelfstandigenaftrek van ruim 7200 euro. Als de Belastingdienst je achteraf niet als ondernemer ziet, dan moet je die 7200 euro corrigeren en krijg je een boete."

2. Bedenk als eerste: doe je je aangifte zelf of besteed je uit?

"Voor veel ondernemers is het verstandig om hun aangifte uit te besteden, want er zijn echt véél regels, veel dingen die je moet weten als je het zelf wilt doen", legt Femke Hogema, auteur van het boek 'Financiën voor zzp’ers', uit. "De standaard aftrekposten, die kennen de meeste mensen wel. Maar dan komt de vraag: hoe bereken je de winst? Dat is heel simpel gezegd omzet min kosten, maar daarbij zijn er nog zo'n duizend uitzonderingen die je ook moet kennen."

Je moet bijvoorbeeld weten dat je niet zomaar een lunch kunt aftrekken van de belasting, noemt Pennekamp als voorbeeld. En dat je niet zomaar meer dan 19 cent per kilometer mag belasten als je een auto privé rijdt.

3. Trek de premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering af van je inkomstenbelasting

"Je mag de premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekken van de belasting. Let wel op: die mag je alleen aftrekken van je inkomstenbelasting, niet als kosten van je bedrijf", zegt Pennekamp. "Het kan net die stimulans zijn voor een zelfstandige om toch een arbeidsongeschiktheidsverzekering te gaan regelen, als je weet dat de kosten netto wel meevallen. Betaal je bijvoorbeeld 52 procent belasting, dan ben je netto maar de helft van die premie kwijt." 

4. Denk aan de heffingskorting

"De heffingskortingen zijn eigenlijk een extraatje: een paar duizend euro die je aftrekt van de uiteindelijk te betalen belastingen", legt Hogema uit. "Je hebt de standaard heffingskorting en de arbeidskorting waar iedereen recht op heeft, en dan zijn er ook nog een paar situatie-afhankelijke kortingen." 

5. Bereken wat gunstiger is: je auto privé of zakelijk opvoeren

"Het is best een grijs gebied, maar eigenlijk vrij simpel", legt Pennekamp uit. "Je kunt een auto privé rijden, dan kun je 19 cent per kilometer aan jezelf doorbelasten, de kosten die je voor de auto maakt. Als je 'm zakelijk rijdt, kun je meer dan 19 cent per kilometer doorbelasten aan je opdrachtgever. Je kunt gerust de werkelijke kosten van je auto in rekening brengen."

Om te bepalen of je je auto het gunstigst privé of zakelijk kunt opvoeren, kun je rekenmodules online opzoeken. "Wat het gunstigst is, is van allerlei zaken afhankelijk, zoals de bijtelling. En wat heel veel zzp'ers niet weten, is dat je ook nog de btw van het zakelijke gedeelte kunt terugvorderen."

Een voorbeeld: als je je auto voor de helft privé rijdt, en voor de helft zakelijk, dan kun je 50 procent van de brandstof en het onderhoud verrekenen met je zaak. "Daardoor kan het gunstig zijn om je auto privé op te voeren, zeker bij auto's met een hoge bijtelling."

6. Vergeet de inkomensafhankelijke bijdrage aan de zorgverzekering niet

Hogema geeft nog één tip mee: "Denk aan de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering. Voor ondernemers die een flinke winst hebben, is dat zo een kostenpost van 2500 euro die ze extra moeten betalen en waar ze geen rekening mee houden." 

Bekijk hier de hele uitzending van de Dossier ZZP: belastingaangifte: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van