Oekraïne-referendum

Oekraïne is piepkleine handelspartner voor EU

15 maart 2016 15:30 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00

Slechts 0,3 procent van de EU-export gaat naar Oekraïne. Daarmee is het Oost-Europese land een zeer kleine handelspartner van Europa. De cijfers komen naar buiten aan de vooravond van het referendum in Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne.

Dat verdrag bestaat voor een groot deel uit afspraken over handel. Andersom is de EU voor Oekraïne juist een van de belangrijkste handelspartners, dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

14 miljard
In totaal exporteerden de EU-landen voor 14 miljard euro naar Oekraïne, tegelijkertijd werd er voor bijna hetzelfde bedrag aan goederen geïmporteerd.

Ook voor Nederland is Oekraïne maar een zeer kleine speler. Bedrijven in ons land exporteerden het afgelopen jaar voor 650 miljoen euro naar het land. In totaal exporteren Nederlandse bedrijven voor ruim 425 miljard euro per jaar. Daarmee is Oekraïne goed voor slechts 0,1 procent van onze buitenlandse handel.

Goudse Kaas uit Oekraïne
Sinds 1 januari van dit jaar is het handelsgedeelte van het associatieverdrag al in werking getreden. Daarmee zijn de invoerheffingen voor vrijwel alle goederen ook meteen afgeschaft. Dat betekent dat het voor zowel Oekraïense als Europese ondernemers goedkoper is geworden om handel te drijven.

In januari van dit jaar exporteerde Nederland meteen 5 procent meer naar Oekraïne dan in het jaar ervoor, maar of dat het gevolg is van de versoepelde regels is nog niet te zeggen.

Voor de Oekraïense exporteurs gaat er de komende jaren nog een hoop veranderen. Omdat zij zich nu moeten gaan houden aan de regels van de EU mogen zij geen 'Goudse Kaas' of Champagne meer maken. Die namen zijn in de EU beschermd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore