Geld en Werk

Geen grap: per 1 april minder salaris

30 maart 2016 09:11 Aangepast: 31 juli 2017 23:30

De belastingen gingen toch omlaag? Inderdaad, maar per 1 april gaan ze weer een beetje omhoog. Daardoor houd je tussen de 3 en 11 euro per maand minder over. Maar nog altijd krijgen we netto meer dan in 2015.

Bekijk in onze rekentool hoeveel jij vanaf april netto overhoudt

In januari werden de belastingen verlaagd en daardoor houden we meer geld over. Maar de belastingdienst heeft een aantal veranderingen niet tijdig kunnen doorvoeren, omdat de Eerste Kamer pas op 22 december instemde met het belastingplan. Dat gebeurt nu alsnog, per 1 april (geen grap, de fiscus maakt geen grappen). In feite hebben we in de eerste drie maanden van het jaar te weinig belasting betaald. Per 1 april gaan de meeste Nederlanders meer loonbelasting betalen.

Om te voorkomen dat iedereen straks over 2016 een naheffing krijgt, worden de belastingen in de rest van het jaar een beetje verhoogd: 0,26 procentpunt over de tweede en de derde schijf. Uiteindelijk gaan we er in april tot en met december van dit jaar nog steeds op vooruit in vergelijking met 2015.

Tussen de 3 en 11 euro per maand minder meer
Het bedrijf ADP verwerkt salarisstrookjes en kan daardoor zien hoeveel de nieuwe regels schelen voor onze portemonnee elke maand. 

De definitieve belastingtarieven betekenen dat je er met een modaal inkomen in vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar netto 3 euro per maand op achteruit gaat. Bij anderhalf keer modaal loopt dat op tot netto bijna 7 euro per maand. Twee keer modaal levert netto 10 euro per maand in.

Ambtenaren, lage inkomens, gepensioneerden
Voor ambtenaren is het verschil nog wat groter. Als je bij de overheid werkt, dan betaal je per 1 april ook nog eens meer pensioenpremie. Ambtenaren met een inkomen van anderhalf keer modaal krijgen netto 11 euro per maand minder, bij twee keer modaal is dat 17 euro per maand.

Bij lagere inkomens is er geen verschil. Als je niet meer verdient dan 1750 euro bruto per maand (de eerste schijf) krijg je even veel overgemaakt als in de eerste drie maanden van het jaar.

Ook gepensioneerden met een aanvullend pensioen van 1700 euro gaan er iets op achteruit, maar dat blijft beperkt tot enkele dubbeltjes per maand.

Over heel 2016 krijgt iedereen per saldo meer
Uiteindelijk gaat iedereen er over dit jaar op vooruit. In april tot en met december krijgt je met een modaal salaris 87 euro meer dan in dezelfde maand vorig jaar, voor twee keer modaal is dat 77,50 euro per maand en voor drie keer modaal 93,75 euro per maand.

Vanaf 2017 verandert er weer het een en ander. Zo wordt onder meer de arbeidskorting afgebouwd en het heffingsvrije vermogen in box 3 gaat omhoog. Om dat te bekostigen stijgt het tarief in de tweede en derde schijf met 0,3 procentpunt. Als er verder niets verandert, dan gaan we volgend jaar dus weer wat meer loonbelasting betalen, geeft belastingexpert Fred Asbroek van Raet aan. Of er nog wel zaken wijzigen is volgens hem koffiedik kijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van