Geld en Werk

SNS: Ook bij superlage rente blijven mensen gewoon sparen

03 maart 2016 12:03 Aangepast: 01 augustus 2017 06:00
Beeld © ANP

De spaarrentes dalen al tijden, maar daar heeft SNS Bank voorlopig weinig last van. Spaarders houden hun geld gewoon op de bank.

Zelfs als de rente nog verder daalt, zullen mensen hun spaargeld niet van hun rekening halen, denkt Maurice Oostendorp, CEO van de bank. Voorlopig neemt het aantal spaarrekeningen bij SNS nog steeds toe.

Geld thuis bewaren
Oostendorp heeft er vertrouwen in, hoewel steeds meer Europeanen hun geld van de bank halen. Bij elkaar hadden we vorig jaar in de eurozone 1,08 biljoen aan contant geld thuis liggen. Mensen hebben minder vertrouwen in banken en ook de lage rentes helpen niet mee, dus daarom wordt thuis bewaren vaker een optie.

Sparen kost in sommige gevallen nu al geld. Als je bijvoorbeeld 0,6 procent rente krijgt, zoals bij de Rabobank, kun je er in werkelijkheid op achteruit gaan als je rekening houdt met inflatie en de vermogensrendementsheffing.

SNS biedt een iets hogere spaarrente, maar ook met 0,85 procent houdt het bij SNS niet echt over. Bij ING en ABN staat de spaarrente op 0,6. En dat is in verhouding nog best veel. In België hebben ING en KBC de rente inmiddels verlaagd naar 0,05 procent. 

Veilig bij de bank
Volgens Oostendorp zijn er naast spaarrente genoeg andere redenen om je geld bij de bank te bewaren. "Natuurlijk is het prettig als je daar een hoge rente voor krijgt. Maar als de macro-economische omstandigheden dat niet mogelijk maken, dan is de kern toch vooral: je spaargeld even veilig bij de bank zetten", zegt hij in een interview met RTL Z.

Ook als de spaarrente daalt naar nul, verwacht hij dat de behoefte blijft bestaan om spaargeld veilig bij de bank te stallen. 

Maar wat nu als die rente negatief wordt? Daar gaat Oostendorp liever niet op in: "Dat zou een heel uitzonderlijke situatie zijn. Daar gaan we nu niet van uit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van