Geld en Werk

Hoe en wanneer ga je dood? Deze simulatie geeft het antwoord

20 januari 2016 14:20 Aangepast: 03 augustus 2017 18:05

Toegegeven: het is wellicht een beetje morbide, maar verder is de ‘How You Will Die’-simulatie wel erg mooie datajournalistiek.

Op basis van de gegevens uit de periode 1999-2014 van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention doet de site Flowing Data een beredeneerde voorspelling hoe groot de kans is dat je op een bepaalde leeftijd overlijdt en waaraan dan.

Meer dan je geslacht, leeftijd en etniciteit hoef je niet in te vullen. Vervolgens begint de simulatie te lopen en zie je de grafiek langzaam vollopen met gekleurde bolletjes die elk staan voor doodsoorzaken.

Even pauzeren
Tussentijds kun je de simulatie pauzeren. Zo kan je als blanke witte man van 39 jaar bijvoorbeeld vaststellen dat de kans dat je op je zestigste nog in leven ben 81 procent is. Ben je voor die tijd toch overleden, dan is dat waarschijnlijk als gevolg van hart- en vaatziekten (33 procent kans) of kanker (25%).

De kans dat je als 39-jarige blanke man de 95 haalt, is slechts 3 procent. De kans dat hartfalen voor die tijd fataal is geworden, is op die leeftijd opgelopen tot 39 procent. Kanker blijft met 23 procent op nummer twee staan.

Kanttekeningen
Twee kanttekeningen. Eén: de levensverwachting in Nederland is hoger dan in de VS, dus de kans dat je op pak ‘m beet je zestigste nog leeft, is vermoedelijk wat hoger dan Flowing Data aangeeft.

Twee: de simulatie gaat uit van gemiddelden. Wanneer en waaraan je doodgaat, hangt af van tal zaken zoals erfelijke factoren, leefstijl en huidige gezondheid. Wie nu een 65-jarige man met longkanker is, heeft een veel grotere kans om binnen een jaar te overlijden dan de simulatie suggereert natuurlijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore