Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

V&D koerst opnieuw af op groot verlies

21 december 2015 16:35 Aangepast: 04 augustus 2017 01:25

Ondanks drastische besparingen op huur- en loonkosten gaat het nog steeds niet goed met V&D. Dat blijkt uit stukken in handen van RTL Z. Het warenhuis koerst dit jaar opnieuw af op een verlies van tientallen miljoenen.

V&D raakte begin dit jaar in zwaar weer, toen het warenhuis eenzijdig huur- en loonsverlagingen wilde doorvoeren om verdere verliezen te voorkomen. Uiteindelijk wist het winkelconcern de huren van een groot aantal warenhuizen te verlagen. De loonkosten werden uiteindelijk niet gedrukt door een loonsverlaging, maar door een ontslagronde.

Daarnaast kondigde de nieuwe topman John van der Ent aan om met nieuwe, frisse campagnes de klanten terug naar het warenhuis te zullen lokken. Zo zou nauw worden samengewerkt met tijdschriftenuitgever Sanoma bij publiekstrekkende acties en evenementen.

Omzetdaling
Aan het einde van het jaar blijkt echter dat de kostenbesparingen en nieuwe strategie geen einde hebben gemaakt aan de problemen. Volgens financiële overzichten is de omzet opnieuw gedaald, en staat er onderaan de streep een verlies. De omzet tot en met november is 7 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat vóór betaling van rente en belasting, maar inclusief ‘toegerekende kosten’ bedraagt ruim 24 miljoen euro negatief.

V&D wil niet reageren op de uitgelekte cijfers. "Standaard geven wij nooit commentaar op cijfers, zeker als wij ze niet hebben gezien" , aldus woordvoerder Edwin van Wijk. "Bovendien kan je op veel manieren naar de cijfers kijken. Is het bijvoorbeeld inclusief of exclusief de gesloten vestiging in Oosterhout?" V&D opende dit jaar ook een nieuwe winkel, in Uden.

Reorganisatiekosten
Van Wijk wijst er wel op dat de resultaten van V&D dit jaar worden gedrukt door de ontslagronde. "De kosten van het sociaal plan zijn fors. Dus dat we dit jaar verlieslatend zijn, is voor ons geen verrassing."

Na de overname van V&D door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital in 2010 heeft het warenhuis nog geen enkel jaar winst gemaakt. Vorig jaar boekte de warenhuisketen een nettoverlies van 49 miljoen euro op een omzet van 604 miljoen.

Eerder liet topman Van der Ent weten in 2016 break even te willen draaien, en in 2017 weer uit te komen op winst. "Daaraan is niets veranderd", aldus de woordvoerder. "We liggen op koers."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore