Economie

We hebben (eindelijk) weer meer geld in onze portemonnee

25 februari 2016 12:10 Aangepast: 01 augustus 2017 07:30
De ECB probeert de economie aan te jagen door meer geld richting de consument te sturen Beeld © ANP

Het beleid van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank lijkt een beetje te werken. Uit de maandelijkse cijfers is te zien dat er voor het eerst in lange tijd weer meer geld in handen is van consumenten en bedrijven.

Het gaat hier om de zogenoemde geldhoeveelheid. Daartoe behoort niet alleen geld in je portemonnee en op je betaalrekening, maar ook ook korte termijndeposito's en kortlopende obligaties worden hiertoe gerekend.

De ECB probeert de economie aan te jagen en de inflatie te stimuleren door middel van het zogenaamde 'opkoopprogramma' van (staats)obligaties. Het idee is dat er eerst geld in handen komt in handen van de consumenten (onder meer in hun portemonnee en op hun bankrekening). Met vertraging zou dat moeten leiden tot meer inflatie.

RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker had daar eerder weinig vertrouwen in. "Ik zei altijd dat al dat extra geld dat de ECB in de economie pompt eerder op Beursplein 5 dan in de Kalverstraat terecht kwam'', maar nu moet hij dat beeld misschien toch een beetje bijstellen. Uit het maandelijkse rapport van de ECB blijkt dat de geldhoeveelheid in de eurozone in januari met 5 procent is gegroeid. Dat betekent dus dat consumenten meer geld kunnen uitgeven.

Inflatie
Als we inderdaad ook meer uitgeven, stijgen mogelijk ook de prijzen. De ECB heeft als doelstelling opgelegd gekregen dat deze inflatie dichtbij, maar iets onder de 2 procent moet zijn. Daar zijn we nog lang niet: de inflatie in de eurozone is in januari uitgekomen op 0,3 procent op jaarbasis.

Dat is niet heel erg, legt Schoenmaker uit. "De geldgroei loopt vaak vooruit en dan volgt de inflatie." Voordat het zover is, moeten we nog wel even geduld hebben. 

''Draghi lag de laatste tijd onder vuur vanwege zijn onorthodoxe/revolutionaire beleid, maar misschien heeft hij nu een stok om terug te slaan'', aldus Schoenmaker. 

Eurostat meldde dat in Polen sprake was van flink dalende consumentenprijzen (min 1,7 procent), net als in Roemenië (min 1,5 procent) en Cyprus (min 1,1 procent). De hoogste inflatie werd gemeten in België (plus 1,8 procent), Oostenrijk (plus 1,4 procent) en Zweden (plus 1,3 procent). In Nederland was dit 0,2 procent.

Bekijk hier de hele uitleg van Schoenmaker terug:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore