Nabeurs

Martin Wolf: 'Eurozone overleefde crisis door toedoen ECB'

09 februari 2016 18:31 Aangepast: 01 augustus 2017 11:30
Hij maakt zich vooral zorgen om de banken Beeld © RTL Z

De eurozone is een "wankel bouwwerk", zegt Martin Wolf, vooraanstaand commentator van de Financial Times, in Z Today.

Hij heeft wel vaker kritiek op het orgaan, maar is in het interview toch wat aan de sombere kant. "Het heeft de crisis volgens mij overleefd door toedoen van de ECB en de ingrepen van Mario Draghi. Dat was het allerbelangrijkste", vertelt hij in een interview tegen Hella Hueck

Als het huidige beleid geen effect heeft en het vertrouwen in de ECB verloren gaat, dan is de situatie weer als in 2012, zegt hij. Hij maakt zich daarbij vooral zorgen om de banken. 

Risico's
"Als die aandelenkoersen onderuitgaan, krijgen ze minder geld en zullen ze weer kredieten opnemen. Dat zal grote problemen geven, vooral in Zuid-Europa, en dan met name Italië. Het is van invloed op heel Europa", vertelt hij.

Het andere grote risico in China, zegt Wolf. "Duitsland heeft veel verdiend aan de export tijdens de Chinese investeringsboom. "Nu die afneemt, heeft dat z’n weerslag op het land, de motor van de Europese groei. Het kan beide kanten op gaan, maar ik maak me zorgen om Europa. Op China hebben we geen invloed."

Gematigd optimistisch
Toch is Wolf gematigd optimistisch dat Europa een recessie weet te vermijden. "Er pleit veel voor Europa. Als grote importeur van energie moet de daling van de olieprijzen uitkomst bieden. Shell is er minder blij mee, maar Europa heeft er baat bij."

Ook noemt hij het geringe aantal aandelenbezitters een voordeel. Daardoor zijn we "redelijk ongevoelig voor de aandelenmarkt."

Bijval van andere commentatoren
Econoom en onderzoeksjournalist Eric Smit kan zich wel vinden in het commentaar van Wolf. "Wat resteert de ECB nog om te doen?", vraagt hij zich af. "Ze hebben de geldpers laten lopen, maar dat expansieve monetaire beleid werkt niet erg. De enige oplossing is dat er fiscaal wat gaat gebeuren. Overheden die het zich kunnen permitteren moeten meer geld gaan uitgeven, waaronder Nederland."

Hans de Geus stipt aan dat de afspraken die gemaakt worden in Europa, tegendraads zijn. "Juist als er geld nodig is, moeten we bezuinigen. Daardoor zie je dat er een negatieve rente is, maar mogen we fiscaal niets doen."

Bekijk hier het hele interview en het commentaar terug:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore