Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Erasmus Universiteit laat haar verwevenheid met Shell onderzoeken

Archieffoto. Beeld © ANP

Een onafhankelijke commissie gaat de afspraken onderzoeken tussen de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit en het bedrijfsleven. De aanleiding daarvoor zijn de nauwe banden met onder andere Shell, die in mei dit jaar aan het licht kwamen.

Het college van bestuur heeft hiertoe opdracht gegeven naar aanleiding van een rapport over samenwerking tussen de Rotterdam School of Management (RSM) en de fossiele brandstofindustrie. Met name Shell, BP, ExxonMobil en Gazprom zouden een grote invloed hebben op de school.

Het onderzoek

Dat onderzoek kwam van Vatan Hüzeir, een socioloog binnen dezelfde universiteit. Zijn rapport 'How the Rotterdam School of Management facilitates climate change by collaborating with the fossil fuel industry', zorgde voor aardig wat opschudding.

Hoewel de universiteit en de RSM ​in mei lieten weten zich niet te herkennen in de beweringen in het onderzoek, wil het college van bestuur toch helderheid.

Onafhankelijke wetenschap?

Een van de belangrijke vragen die de onderzoekscommissie heeft, is of de RSM overeenkomsten met bedrijven is aangegaan die geleid hebben tot invloed op de inhoud van de vakken en de opleiding. Centraal staat de vraag of zulke samenwerkingen een risico vormen voor de onafhankelijkheid van de wetenschapsbeoefening.

De commissie wordt geleid door professor Gerard Mols. En dat is geen lichtgewicht. Eerder was deze hoogleraar strafrecht de rector magnificus van de Universiteit van Maastricht. Het is niet bekend wanneer het onderzoek klaar is.