Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Panama Papers: gejuich bij de Belastingdienst

05 april 2016 16:05 Aangepast: 31 juli 2017 21:30

Staatssecretaris Wiebes van Financiën verwacht dat de onthullingen uit de Panama Papers 'heel veel' geld gaan opleveren voor de Nederlandse fiscus.

Dat zei de bewindsman vandaag in de Tweede Kamer. Uit de woorden van Wiebes bleek zelfs dat er een bijna-euforische sfeer bij de Belastingdienst hing na de onthullingen: "Er ging een kleine juichkreet op."

Daarmee spreekt Financiën de verwachting uit dat lang niet alle Nederlandse personen en bedrijven die in Panama brievenbusfirma's hebben zich netjes aan de regels houden.

Bloot leggen
Minister Dijsselbloem beaamde dat gevoel tijdens het Wekelijks Gesprek op RTL Z. "Ik denk dat we met grote zekerheid weten dat al die mensen niet bedrijfjes opzetten in Panama om dat men daar bedrijven wil beginnen. Dus dat zijn vooral brievenbusmaatschappijen die daar om belastingredenen zitten. Dat zullen we echt bloot moeten leggen."

De minister noemt het wel 'heel verrassend' dat het niet alleen gaat om grote multinationals, maar ook om kleine ondernemers.

Strengere regels
Volgens Dijsselbloem blijkt uit de Panama Papers nog maar weer eens dat ook Nederland kritisch naar de regels voor bedrijven moet gaan kijken. Een aantal maatregelen wordt nu al getroffen: zo wordt er gewerkt aan strengere wetgeving, staan trustkantoren onder verscherpt toezicht van De Nederlandsche Bank en doet de Belastingdienst niet langer zaken met bedrijven die alleen op papier bestaan. De zogenaamde brievenbusfirma's.

Maar ook in Europa en wereldwijd moet er volgens Dijsselbloem nog een hoop veranderen. Binnen de EU wordt er gewerkt aan een systeem waar de verschillende belastingdiensten elkaar informeren over regelingen die ze hebben getroffen met multinationals. En bedrijven moeten bekend gaan maken in welk land ze belasting betalen en hoeveel dat dan is.

Bekijk hier het hele gesprek met minister Dijsselbloem:
 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore