Geld en Werk

Spotify-baas: 'Wij hebben de muziekindustrie er bovenop geholpen'

17 februari 2016 10:52 Aangepast: 01 augustus 2017 10:00
'Is een liedje niet meer waard dan een penny?' Beeld © ANP

Ed Sheeran, Coldplay en Avicii zouden niets zijn zonder Spotify. Niet alleen omdat ze daardoor de best beluisterde artiesten zijn in Nederland, maar ook omdat zij anders misschien wel nooit een kans hadden gekregen om fulltime hun vak uit te oefenen.

De streamingdienst heeft de muziekindustrie niet om zeep, maar er juist bovenop geholpen, zegt Daniel Ek, de CEO en mede-oprichter van Spotify.

Neil Portow, de president van de Academy die de Grammys uitreikt, kraakte de muziekstreamingsindustrie eergisteren in zijn speech tijdens de uitreiking van de muziekprijs, indirect af. "Is een liedje niet meer waard dan een penny", vroeg hij het publiek retorisch.

Hij doelde daarmee op het lage bedrag dat artiesten verdienen bij streamingdiensten als Spotify. Een artiest zou 0,6 tot 0,84 dollarcent​ per gestreamd nummer betaald krijgen. Dat bedrag kan flink oplopen, maar staat in geen verhouding met het bedrag dat zij verdienden in de hoogtijddagen van het CD-tijdperk. 

'Muziekindustrie zat jarenlang in een dip'
De muziekindustrie zat jarenlang in een dip en Spotify heeft daar juist verandering in gebracht, vindt Ek. "Veel mensen realiseren zich niet dat de muziekindustrie in verval is geraakt in de hoogtijdjaren van downloads. Nu, eindelijk, na jaren en jaren van verval, zijn de inkomsten weer aan het groeien", reageert hij op de vraag-en-antwoordsite​ Quora. "Streaming is daar de drijvende kracht achter. En Spotify is de stuwende kracht achter de streamingindustrie."

Volgens hem verandert het inkomstenmodel van de muziekindustrie, net als in een hoop andere sectoren. Mensen hebben niet langer meer een liedje in bezit, maar er toegang toe. "Dat is, zoals elke verandering, een ingewikkelde uitdaging voor veel mensen. We begrijpen dat. Het is dus is onze verantwoordelijkheid dat artiesten, songwriters en producers ook door hebben dat we deze verandering samen doormaken. We zijn toegewijd aan hun succes." Spotify heeft meer dan 80 procent van de streamingmarkt in Nederland in handen.

​Europees onderzoek vindt het onzin
Spotify moet daarom niet afgerekend worden op het feit dat het bedrijf insprong op deze nieuwe trend, maar aan de bijdrage die de website levert aan de muziekindustrie. Het gaat uiteindelijk om de resultaten, zegt hij. "Resultaten die duizenden en duizenden artiesten, songwriters en producers de kans geeft om te doen waar ze van houden, terwijl ze er eerlijk voor betaald worden."

Eerder concludeerden onderzoekers in opdracht van de Europese Commissie dat Spotify geen invloed heeft gehad op de inkomstenstroom van de muziekindustrie. De komst van Spotify zorgde er weliswaar voor dat er minder illegaal gedownload wordt, maar er wordt ook minder legale muziek door verkocht. Een download op iTunes levert 82 dollarcent op, vele maken meer dus dan een gestreamd liedje. Uiteindelijk zou Spotify daardoor omzetneutraal uitpakken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore