Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Piketty: Grote landen Europa moeten één belastingstelsel maken

Thomas Piketty geeft een gastcollege in Nederland Beeld © EPA

De belangrijkste landen in Europa zouden samen één belastingstelsel moeten ontwikkelen voor grote bedrijven. Dat schrijft Thomas Piketty in een open brief in Le Monde.

De aanleiding voor zijn pleidooi zijn de onthullingen uit de Panama Papers en Luxleaks. Daaruit blijkt dat veel grote bedrijven de belasting ontwijken door slimme fiscale constructies en belastingparadijzen.

Volgens Piketty is dat mogelijk omdat de overheid zijn werk niet goed doet. "Sinds de crisis van 2008 is er bijna niets gebeurd. Op sommige manieren is het zelfs erger geworden", schrijft de Franse econoom.

Race to the bottom
Piketty vreest dat er een zogenaamde ‘race to the bottom’ ontstaat tussen de verschillende landen als het gaat om belastingtarieven. "Als er niets gebeurt zullen we uiteindelijk allemaal zakken tot het belastingtarief van 12 procent van Ierland, of zelfs naar 0 procent."

Als het aan Piketty ligt zouden Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië daarom een verdrag moeten afsluiten over democratie en 'fiscale rechtvaardigheid'.  Daarin zou ook moeten staan dat de landen, die samen goed zijn voor 75 procent van de Europese economie, één belastingstelsel ontwikkelen voor grote bedrijven.

Zo zouden die ondernemingen overal hetzelfde tarief moeten betalen. Het idee is dat andere landen gedwongen worden om dat voorbeeld te volgen.