Er is een nieuwe methode om groene stroom op te wekken: met je ramen. De zogeheten PowerWindow ziet er precies hetzelfde uit als een normaal raam, maar wekt stroom op. In juni worden de eerste stroomopwekkende ramen geïnstalleerd in Nijmegen. Zelfs sjeiks in Dubai hebben al interesse getoond.
Het idee voor het stroomopwekkende glas komt van twee Delftse studenten, Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo. Zij ontdekten tijdens hun afstudeeronderzoek dat je met een speciale coating licht kunt transporteren naar de zijkant van het glas. In de kozijnen vangen zonnecollectoren dat licht op en zetten het om in energie.
"Per vierkante meter glas kun je ongeveer een laptop van stroom voorzien", legt Kesteloo uit. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar bij kantoren met heel veel glas tikt dat al aardig aan. De bedoeling is dat kantoren uiteindelijk helemaal van stroom kunnen worden voorzien, via hun eigen ramen.
Toekomst: bushokjes, autoruiten?
In juni wordt het eerste kantoor voorzien van PowerWindows. Een pand in Nijmegen krijgt op elke verdieping een stroomopwekkende ruit, om te testen of de vinding in de praktijk net zo goed werkt als op de tekentafel. Als dat het geval is, kunnen een jaar later al hele kantoren worden voorzien van stroomopwekkende ramen.
De twee Delftenaren bekijken de wereld sinds hun vinding heel anders. Kesteloo: "Kantoren, bushokjes, geluidschermen, kassen, autoruiten, brillen, smartphone; je komt eigenlijk overal glas tegen. Dan denken we al snel: als we daar nou ook elektriciteit mee kunnen opwekken…"
Gesprekken in Dubai
Het Delftse bedrijfje, Physee genaamd, zit nu nog in de beginfase. Maar als de proef in Nijmegen slaagt, kan het snel gaan. Grapperhaus en Kesteloo hebben al kennismakende gesprekken gehad in Dubai. "Daar wordt heel hoog, en met heel veel glas gebouwd. Ze zijn daar ook steeds meer bezig met duurzaamheid, dus dat zou voor ons perfect zijn als volgende stap."