Geld en Werk

Internetaanvallen op Defensie steeds succesvoller

13 april 2016 11:59 Aangepast: 15 april 2016 12:55
Beeld © ANP

De Nederlandse overheid heeft wekelijks te maken met internetaanvallen van voornamelijk niet-westerse landen. Het aantal aanvallen stijgt fors en ze worden geavanceerder en succesvoller.

Dat stelt de Nederlandse militaire geheime dienst MIVD in een rapport over het jaar 2015. De belangrijkste doelwitten voor de aanvallers zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Ook het internationale bedrijfsleven, met name de toeleveranciers van Defensie, zijn een geliefd doelwit van buitenlandse spionage.

"Waar voorheen buitenlandse inlichtingendiensten vooral agenten in derde landen lieten opereren met alle risico’s van dien, zoals valse paspoorten en identiteiten en kans op diplomatieke incidenten, kan tegenwoordig veelal worden volstaan met een aanval vanachter een anonieme computer", schrijft de MIVD.

Waar en hoe de digitale aanvallen precies succesvoller zijn wil de dienst niet kwijt. "We geven nooit voorbeelden. Hoe meer we vertellen, hoe meer we mensen wijzer maken", zegt een woordvoerder van Defensie. 

Spear phishing en watering holes
De aanvallers richten zich niet meer alleen op het binnendringen van systemen en verzamelen van gevoelige informatie, maar ook op het beïnvloeden van de functionaliteit van de systemen. "Manipulatie, ontzegging van of schade aan dergelijke systemen kunnen zowel militair als civiel een belangrijke rol gaan spelen in toekomstige conflicten", aldus de MIVD.

De meestgebruikte internetaanvallen zijn spear phishing en watering holes. De eerste is een kwestie van het sturen van gerichte e-mails met malware, de tweede variant lokt mensen naar een website om hen vervolgens te besmetten met malware. De MIVD heeft ook aanvallen via malafide USB-sticks en wifi-netwerken geconstateerd.

Toegang tot de kabel
In het jaarverslag pleit de MIVD ook voor de invoering van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die in behandeling is bij de Tweede Kamer. Met deze wet mogen de Nederlandse geheime diensten de internetverbindingen via de kabel in bulk aftappen en data analyseren. Op dit moment tappen de geheime diensten al data af uit de ether, zoals satellietcommunicatie. Maar de internetkabel is de afgelopen jaren voor communicatie steeds belangrijker geworden.

Toegang tot de kabel kan volgens de MIVD schade helpen voorkomen: "Op deze manier kunnen we er voor zorgen dat Nederland, een safe place to do business is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore