Geld en Werk

'Datadeal EU-VS mist deadline, heeft enorme consequenties'

18 januari 2016 10:04 Aangepast: 03 augustus 2017 19:10
Beeld © Getty

Aan het einde van januari moeten de Verenigde Staten en Europa een nieuwe overeenkomst hebben om data uit te wisselen. Het lijkt erop dat dit niet gaat lukken, en dat heeft 'enorme consequenties voor duizenden bedrijven en miljoenen burgers'.

Dat schrijven de twee grootste Amerikaanse en Europese handelsorganisaties in een brandbrief aan de Europese Unie en president Obama, zo bericht Reuters.

Eind januari is de deadline voor een nieuw verdrag tussen de VS en EU waarmee het mogelijk wordt om data tussen beide landen te blijven uitwisselen. Er wordt al ruim twee jaar over dit nieuwe verdrag onderhandeld.

Bij data gaat het om informatie over Europese burgers die door Amerikaanse bedrijven wordt verwerkt en opgeslagen, zoals e-mailadressen, interesses en zoekopdrachten.

In een stroomversnelling
De onderhandelingen kwamen vorig jaar oktober in een stroomversnelling. Toen verklaarde het Europese Hof van Justitie het zogeheten Safe Harbor-verdrag ongeldig. De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de massaspionage van de Amerikaanse geheime dienst zorgden er onder andere voor dat de huidige Safe Harbor-afspraak ongeldig werd verklaard.

Eén van de mensen die aanwezig was bij de onderhandelingen tussen de VS en EU zegt tegen Politico dat het 'zeer onwaarschijnlijk' is dat er voor het einde van januari een nieuwe Safe Harbor komt. "En als er al een deal wordt gemaakt, dan is dat een politieke overeenkomst. De legale uitvoering daarvan kan nog maanden duren."

Wat betekent het niet halen va de deadline?
Als er geen nieuwe Safe Harbor komt, betekent dit niet dat Facebook plotseling niet meer werkt. Bedrijven zullen dan een andere oplossing moeten vinden, zoals Europese gegevens in Europa opslaan of met de nationale toezichthouders een overeenkomst over de data-uitwisseling sluiten.

Dergelijke maatregelen zorgen er wel voor dat bedrijven in veel gevallen hun werkwijze moeten wijzigen, wat uiteindelijk ook nadelig voor de gebruiker kan zijn. Daarnaast is het mogelijk dat de onderhandelingen worden verlengd.

De privacywaakhonden van de Europese Unie spreken op 2 februari over de mogelijke gevolgen van het niet halen van de deadline.

'Je kunt geen monopoliepositie kopen'
Margrethe Vestager, hoofd antitrustzaken bij de Europese Commissie, zorgde voor nog meer stress bij Amerikaanse bedrijven. Zij zegt dat wanneer een paar grote Amerikaanse techbedrijven alle data in handen hebben, dat kan leiden tot oneerlijke concurrentie.

Google wordt door de Europese Commissie beschuldigd van antitrustpraktijken omdat de internetgigant zijn eigen digitale diensten voor zou trekken - bijvoorbeeld bij het tonen van zoekresultaten. "Consumenten moeten eerlijk worden behandeld. Je kunt niet zomaar een monopoliepositie kopen voor jezelf", aldus Verstager tegenover The New York Times.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore