Veel vrouwen kunnen er niet zonder: mascara. Maar waarom kost dat zwarte spul op je wimpers algauw 18 euro voor 9 milliliter? RTL Z zocht het uit.
Een beetje basic make-up mag wat kosten. Een blik in een bescheiden make-uptasje leert dat zelfs de kleinste tubetjes al aardig in de centen lopen:
- Foundation: 35 euro.
- Mascara: 18 euro.
- Bloedrode long lasting lippenstift: 16 euro
- Eye liner: 14 euro.
- Blush: 13 euro.
- Oogschaduw: 10 euro.
- Lipgloss: 9 euro.
- Wenkbrauwpotlood: 8 euro.
Samen: 123 euro.
Merken
En daar zit geen Chanel of Clinique tussen. Ook geen Hema eigen merk overigens. Net als bij kleding verschilt de prijs van make-upproducten flink per merk. Ga je voor het eigen merk van drogisterijen, dan ben je uiteraard minder geld kwijt dan van bij de duurste producten van de Ici Paris.
Duur of goedkoop, de lippenstiften en mascara's vliegen de winkel uit. Het gaat wereldwijd lekker met de make-upbranche, schrijft Quartz, en dat blijft nog wel even zo. Vooral de producten van L'Oreal (20 procent marktaandeel) en Estée Lauder (9 procent) doen het goed.
Nederlandse markt
In Nederland gaat het ook goed met de verkoop van make-up. Terwijl er juist minder geld ging naar andere cosmetica, zoals shampoo, haargel en crèmes, gaat het met make-up een stuk beter. In 2014 gaven we er met z’n allen 363 miljoen euro aan uit, ten opzichte van 354 miljoen in 2011. Mascara is daarbij een hele stabiele factor, vertelt Marjolein van Oostrum van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. "Producten zoals nagellak en lippenstift zijn heel erg trendgevoelig. Maar mascara blijven we eigenlijk altijd gebruiken."
Wat maakt dit potje zwart spul nou zo prijzig? De prijs van mascara zit ‘m in een aantal zaken:
1. Marketing
Wie bij de kassa mascara van de Etos afrekent, is minimaal 10 euro minder kwijt dan voor de zwarte wimperdecoratie van L’Oreal. Hoe komt dat? Een van de belangrijkste redenen volgens Remco Schade van cosmetica-ontwikkelaar Costec: marketing. "Van de Etos mascara zie je niet zo snel een bushokadvertentie, van L’Oreal wel. De marketingbudgetten zijn anders." Dure merken geven ook geld uit aan 'gezichten', zoals actrice Penelope Cruz op de foto hierboven. "Een hoge prijs zegt dus niet altijd wat over de kwaliteit. Dat blijkt ook uit veel testen." Hoewel bij deze test van de Consumentenbond huismerken Hema en Etos het toch behoorlijk slecht deden.
2. Het borsteltje
Een andere kostenpost: de verpakking. De ene producent pakt uit met een bijzondere flacon en een speciaal borsteltje, de ander houdt het heel simpel. "De verpakking van mascara’s is bijzonder complex als je het vergelijkt met andere cosmetica, zoals crèmes,” zegt Schade. “Voor een normale tube betaalt de inkoper misschien een dubbeltje. Maar voor zo’n mascaraflacon ben je zo het zevenvoudige kwijt." Met name het borsteltje kan een flinke kostenpost opleveren.
3. De gebruikte ingrediënten
In mascara zitten eigenlijk altijd dezelfde ingrediënten: wax, olie, water, bindmiddel en iets wat de boel zwart kleurt. Bovenstaand filmpje geeft een idee van het maakproces. Met de kanttekening dat elke fabrikant het net even anders aanpakt. "Producenten kiezen vaak voor dezelfde basisingrediënten," zegt Schade. "Het verschil zit ‘m vooral in de hoeveelheid éxtra ingrediënten." Deze stoffen bepalen bijvoorbeeld hoe makkelijk de mascara aan te brengen is en of de mascara klontert. Ook worden er grondstoffen toegevoegd die de wimpers, zo is de belofte, kunnen verlengen. "En vergeet niet: sommige dure merken laten hun mascara ook testen door een panel. Dat soort keuzes brengen ook kosten met zich mee."