Klimaatneutraal? Voedingsmiddelenconcern Unilever pakt het nog wat harder aan en wil zelfs meer (hernieuwbare) energie opwekken dan het nodig heeft om te verkopen op markten waar het actief is.
Het is heel simpel, als we de klimaatverandering niet aanpakken dan kunnen we geen economische groei bereiken, zegt Unilever-topman Paul Polman. Het concern scherpt de doelstellingen zelfs aan. In 2020 wil het klimaatneutraal zijn, dat betekent dus ook dat het geen elektriciteit meer afneemt die met steenkool is opgewekt.
Unilever gaat zelfs nog verder dan fossiele brandstoffen uitbannen. Het wil meer hernieuwbare energie produceren dan het consumeert. Unilever wordt dus een beetje producent van duurzame energie.
In 2030 wil Unilever niet alleen de elektriciteit, maar alle energie uit hernieuwbare bronnen inkopen.
'Op hol geslagen klimaatveranderingen'
Topman Paul Polman van Unilever spreekt van op hol geslagen klimaatveranderingen die de verworvenheden van de afgelopen eeuw in minder dan een generatie kunnen wegvagen. Hij verwijst naar de Wereldbank die schat dat klimaatverandering in de komende 15 jaar 100 miljoen mensen in armoede duwt. Polman noemt dit ''onacceptabel voor overheden, bedrijven, de maatschappij en de mensheid als geheel''.
Volgens Polman is het zaak dat tijdens de klimaattop een sterk signaal wordt afgegeven. Onder meer bedrijven en overheden moeten daarbij duurzame initiatieven ondersteunen.
Biobrandstof uit gemorste mayonaise
Sinds 2008 is de hoeveelheid energie die Unilever nodig had per ton geproduceerde goederen met 40 procent verlaagd. In absolute termen is de CO2-uitstoot sinds 1995 zelfs met bijna tweederde teruggedrongen. Investeringen in klimaatvriendelijke productie betaalt zich uit, legt Polman uit. De kosten zijn daardoor al met 400 miljoen euro verlaagd.
Zo wordt mayonaise die wordt gemorst bij de productie benut om biobrandstof van te maken. Van afval dat ontstaat bij de productie van Ben & Jerry ijs wordt biogas gemaakt.
Geen ontbossing voor palmolie
In 2020 wil Unilever dat er per saldo geen ontbossing plaats vindt voor de aanlevering van palmolie, soja, papier en rundvlees.
Dat betekent in de praktijk dat er nieuwe bomen worden aangeplant voor bomen die zijn gekapt.
Minder verpakking en deo die langer werkt
Ook op andere terreinen pakt Unilever aan, laat het trots weten. Zo gaat deodorant langer mee, terwijl er maar de helft van de hoeveelheid gas voor nodig is en 25 procent minder verpakking.
Voor vloeibaar wasmiddel kun je nu ook bijvulverpakkingen kopen. Dat kost 70 procent minder plastic en 50 tot 85 procent minder broeikasgas, aldus Unilever.
Unilever roept bedrijven in aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs op meer te doen voor het klimaat.