Het is een discussie in menig huiskamer: wie gaat er minder werken om voor de kinderen te zorgen? Meestal is dat de minst verdienende ouder. Lees: vaak de vrouw. Maar dat hoeft financieel niet altijd het gunstigst te zijn.
Dat zeggen organisaties Women Inc. en Nibud. Zij hebben een online tool om de financiële gevolgen te berekenen als één of beide ouders minder gaan werken. De tool is ontwikkeld in de hoop dat meer vrouwen meer blijven werken. Want in de praktijk is de minst verdienende partner vaak de vrouw.
Belangrijke belastingvoordelen
Maar door het mislopen van belastingvoordelen als heffingskortingen en kinderopvangtoeslag hoeft dat helemaal niet het voordeligst te zijn, stellen de twee organisaties. Zij kijken in hun berekening naar onder meer verzamelinkomens, bruto-, nettosalaris, hypotheekrenteaftrek en toeslagen.
De meeste jonge ouders kijken alleen naar wie het minst verdient. Diegene gaat in de meeste gevallen minder werken. Dat zijn vaak de vrouwen: 47 procent gaat minder werken, terwijl 91 procent van de mannen evenveel of zelfs meer uren gaat werken.
'Gelijke verdeling zorg en werk is mogelijk'
Maar de behoefte om werk en zorg beter over beide ouders te verdelen, is er volgens Women Inc. wel degelijk. "Slechts 18 procent van de Nederlanders verdeelt zorg en werk gelijk. Terwijl de helft van alle Nederlanders dat eigenlijk wel zou willen. Deze nieuwe tool laat zien dat dit ook mogelijk is", zegt Saskia de Hoog van Women Inc.
Ook worden de kosten van kinderopvang door jonge ouders niet goed ingeschat, zegt Women Inc. Die hoge kosten worden vaak als reden genoemd om minder te gaan werken. Maar volgens de organisatie blijkt vaak dat ouders in de laagste belastingschijf 94 procent van de opvangkosten terug kunnen krijgen. Waardoor een dag extra werken onder aan de streep toch loont.