Geld en Werk

Inkomen werkende twintigers laatste tien jaar gedaald

06 juni 2017 06:06 Aangepast: 06 juni 2017 15:20
Beeld © Getty images

Het inkomen van werkende twintigers is tussen 2004 en 2014 gedaald. Van alle andere groepen werkenden steeg het in die tijd juist. Het CBS zette de financiën van werkende twintigers en dertigers op een rijtje en dan blijkt dat het de laatste jaren niet gemakkelijker is geworden.

In 1990 hadden werkende twintigers en dertigers nog ongeveer hetzelfde inkomen. Vanaf ongeveer 2003 begint het verschil tussen de groepen op te lopen. In 2014 lag het gemiddelde huishoudinkomen van werkende twintigers op ruim 23.000 euro. Een werkende dertiger had een inkomen van 26.500 euro.

En, opvallender nog: in 2001 bereikte het gemiddelde inkomen van twintigers een hoogtepunt. Sinds die tijd is het, met een paar oplevingen, gedaald. Het inkomen van twintigers lag in 2014 dus lager dan in 2001.

Thumbnail

Van alle andere leeftijdscategorieën is het gemiddelde inkomen sinds 2004 wél gestegen, van 24.900 euro naar 26.100 euro. In diezelfde periode daalde het inkomen van werkende twintigers van 23.900 euro naar 23.100 euro. 

Uitgesteld profijt

Steeds meer jongeren slagen er pas op latere leeftijd in om een vaste baan te bemachtigen. Voor die tijd blijft het inkomen wat achter. Daarin speelt de crisis een belangrijke rol, stelt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Een andere oorzaak ziet Van Mulligen in het toenemende aantal hoger opgeleiden in Nederland. "Mensen die nu in de twintig zijn zitten vaker dan vroeger nog in de schoolbanken en hebben dus ook automatisch minder inkomen".

De achterstand wordt op latere leeftijd wel weer goedgemaakt, verwacht Van Mulligen. 

Economisch zelfstandig

De meeste werkende twintigers zijn economisch zelfstandig. Werkende vrouwen zijn in alle leeftijdscategorieën minder vaak economisch zelfstandig dan werkende mannen. Maar vanaf 27 begint het verschil op te lopen. 

Is op 27-jarige leeftijd nog 84 procent van de vrouwen economisch zelfstandig, en 92 procent van de mannen, twaalf jaar later, op 39-jarige leeftijd, is dat nog maar 81 procent van de vrouwen, tegen 95 procent van de mannen. 

Thumbnail

Na de geboorte van hun eerste kind kiezen vrouwen er vaker voor om minder te gaan werken, waardoor het inkomen achterblijft bij het inkomen van de man.

Liever kijken dan lezen? Peter Hein van Mulligen gaf vanochtend op RTL Z toelichting op de cijfers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`