Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Met een slim algoritme direct de wedstrijd terugkijken

Beeld © 360sportsintelligence

Op het hockeyveld in Enschede was het een terugkerende frustratie: de wedstrijd terugkijken zoals profs dat doen is heel leerzaam maar veel te duur. Maar hoe doe je dat dan wel? Deze ondernemer wil alle amateurclubs voorzien van eigenlijk videosamenvattingen.

Wie na een potje voetballen of hockeyen neerploft in de kleedkamer en dan al toe is aan een doorwrochte nabeschouwing, kan binnenkort direct de samenvatting kijken. Althans, als ze het systeem van jeugdhockeycoach en ondernemer René​ Epping hebben geinstalleerd op de club. Samen met een andere ondernemer en de Universiteit Twente ontwikkelde hij een videosysteem dat automatisch amateurwedstrijden samenvat.

Uren beelden knippen

"Juist voor kinderen is het ongelooflijk leerzaam", zegt Epping vanaf zijn vertrouwde hockeyveld in Enschede. "Maar juist bij amateurclubs is geen geld om alles te filmen. Als je dat al doet kost het veel mankracht en ben je uren bezig met het knippen van beelden." In 2013 besloot hij daar een oplossing voor te zoeken, met startup 360SportsIntelligence als gevolg. 

Nu hangen er op zijn hockeyclub vier camera's, twee achter elke goal. Die registreren en selecteren alle interessante gebeurtenissen op het veld zoals doelpunten, gemiste kansen en strafschoppen. Die worden versneden tot een chronologisch wedstrijdverslag.

Met gekamde haartjes terugkijken

"Als mijn spelers gedoucht de kleedkamer uitkomen kunnen we in de kantine meteen gaan terugkijken", zegt Epping enthousiast. "Vooral voor jeugd werkt ellenlange uitleg niet. Maar als je het beeld kunt stilzetten, even terugspoelt of er op tekent is het meteen duidelijk." 

Thumbnail

Trainers kunnen terugspoelen, in slow-motion afspelen, versnellen en tekenen op het scherm. Beeld: 360SportsIntelligence

Dertien andere hockey, voetbal en basketballclubs hebben het systeem inmiddels ook. Andere clubs hebben zich al gemeld. 

Feilloos is het systeem nog niet. "Complexe middenveldsituaties worden nu nog gemist. Ook gele kaarten moeten in de toekomst automatisch worden opgenomen in de wedstrijdsamenvatting." Ouders langs de lijn hebben daarom een app gekregen waarmee ze het algoritme kunnen voeden. Als ze iets interessants zien, tikken ze even op het scherm van hun telefoon en wordt de gebeurtenis meegenomen in de montage.

Geluidsanalyse

Ook zijn Epping en zijn collega's bezig om geluid toe te voegen. "Het geluid van een fluitje of het publiek dat plots geluid maakt, kunnen indicaties zijn dat er iets belangrijks is gebeurd."

Maar de belangrijkste manier om het systeem snel slimmer te maken is door meer clubs het systeem te laten gebruiken, en zo het algoritme te voeden. Goedkoop is het echter niet. Per veld ben je als club 15.000 euro kwijt. Al willen de ondernemers dat ondervangen door clubs de mogelijkheid te geven sponsors op te nemen in hun  samenvattingen, zodat de investering kan worden terugverdiend.

Facebook

Er is veel bijval voor het jonge bedrijf. De provincie Overijssel, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport steunen het project.

En behalve handig en leerzaam is het ook vooral leuk. "Alle filmpjes komen in een cloud terecht waar de spelers zelf bijkunnen. Je ziet dat ze daar hun eigen doelpunten opzoeken en via Facebook delen."

Thumbnail