Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Met een variabele hypotheek krijg je al bijna geld toe

14 februari 2016 17:30 Aangepast: 01 augustus 2017 10:30
Beeld © ANP

Tienduizenden klanten van ING, Westland Utrecht, SNS en andere banken kunnen met een glimlach hun bankbrieven openen. De rente op hun variabele Euribor-hypotheek zakt deze maand tot 0,46 procent of zelfs lager per jaar.

Klanten krijgen daardoor bijna geld toe op hun hypotheek. Hoe dat komt is een technisch verhaal: onder andere ING heeft tienduizenden hypotheken verkocht aan zijn klanten op basis van een variabele rente. De hypotheken zijn bij deze banken glashelder: de rente is het tarief van de 1 maands Euribor plus minimaal 0,7 procent opslag, of voor de wat meer riskante klanten 0,8 of 1 procent opslag. De bank bepaalt iedere maand het rentetarief volgens deze afspraak.

Maar door de kredietcrisis is de Euribor, de Europese interbancaire rente, de rente die banken in Europa aan elkaar rekenen, gedaald naar een historisch dieptepunt. De rente staat zelfs flink in min. Zo staat het 1 maands-tarief nu al op -0,24 procent, wat het totale rentetarief voor de gelukkige klanten op dit moment op precies 0,46 procent zet. En de rente is dalende, want banken betalen elkaar steeds meer rente voor hun eigen overtollige spaargeld.

Thumbnail

Hypotheek 150.000 euro
Voor een (gemiddelde) hypotheek van 150.000 euro met standaard 0,8 procent toeslag en een 1 maands Euribor op -0,24 procent moet nu slechts 840 euro rente per jaar worden betaald, oftewel precies 70 euro per maand (vóór de belastingteruggave).

Aan het begin van de kredietcrisis in 2008 lag de 1 maands Euribor op z'n hoogst zelfs even op 5,2 procent. De totale rentelasten lagen toen voor deze hypotheek op 9.000 euro per jaar (6 procent rente per jaar). In vergelijking met toen bespaart een huizenbezitter met deze hypotheek nu ruim 8.000 euro bruto per jaar.

Momenteel maakt ING verlies op deze hypotheken, de fundingkosten en de bedrijfskosten liggen namelijk hoger. Sinds 2009 heeft de bank de opslag voor tienduizenden nieuwe klanten verhoogd naar 2,4 procent. Ook deze mensen hebben geluk. Hun gemiddelde rentebedrag is nu ook nog slechts 270 euro per maand (2,16 procent).

Hoeveel klanten er zijn met een oud contract van voor 2009 wil de woordvoerder van ING niet zeggen. ING bevestigt wel dat dit er vele tienduizenden zijn. Ook veel van de oude Postbank-klanten profiteren. Nieuwe klanten kunnen nu overigens nog maar maximaal een kwart van hun hypotheek variabel financieren.

Opslag
Alle klanten met een variabele hypotheek betalen altijd een opslag, minimaal 0,7 procent. Als de Euribor nu nog verder daalt, naar bijvoorbeeld -0,71 procent, dan zou het kunnen dat klanten geld betaald krijgen voor hun hypotheek. Deze week kwam het nieuws van de zakenbank JPMorgan dat de Europese rente wel eens ver weg kan zakken, zelfs naar -4,5 procent. Dat kan tot de uitzonderlijke situatie leiden dat huiseigenaren maandelijks flink betaald krijgen op hun hypotheek.

De gestage daling van de Europese rente volgt op de renteverlagingen en het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB koopt voor 60 miljard euro per maand aan (staats)obligaties op. Ook kunnen banken hun geld bij de ECB alleen wegzetten tegen een negatieve rente. De rente in Europa zakt hierdoor steeds verder weg. Alles om de inflatie op te jagen. 

Wat is het risico op een rentestijging?
RTL Z-beurscommentator Hans de Geus stelt dat 'het risico op een renteverhoging op afzienbare tijd nihil is en bovendien als de rente over 15 jaar weer eens omhoog gaat, dan heb je 15 jaar weinig rente betaald'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van