Betrokken partijen reageren verheugd op het besluit van de rechter om de gaskraan in Groningen iets verder dicht te draaien. De NAM mag komend jaar tien procent minder gas winnen dan eerder door minister Henk Kamp van Economische Zaken werd toegestaan.
Tot nu toe mocht de maatschappij 30 miljard kuub oppompen. Tientallen gemeenten, belangengroepen en particulieren hadden daar bezwaar tegen aangetekend en kregen dus gelijk.
Ike Teuling van Milieudefensie noemt het een 'fantastische overwinning'. "Dit is een grote klap in het gezicht van Kamp en de NAM, alhoewel we natuurlijk graag hadden gezien dat de gaskraan helemaal dichtging." De milieuorganisatie wil dat Kamp de gaswinning in 2016 nog veel verder terugschroeft. Volgens haar 'is het van de gekken dat je gas blijft oppompen en er huizen blijven instorten in Groningen om dat laatste restje fossiele brandstoffen uit de grond te pompen'.
Groninger Bodem Beweging krijgt bevestiging
De NAM mag nog steeds meer gas oppompen dan veilig is, zegt Dick Kleijer, voorzitter van de Groninger Bodem Beweging. Toch is hij wel blij met het besluit. "Je moet het in perspectief zien: we kwamen van 42 miljard kuub en zitten nu op 27 miljard." Volgens de rechter heeft Kamp onvoldoende rekening gehouden met de veiligheid van de inwoners. Kleijer is daarom erg blij met de uitspraak. "We zijn zeer verheugd omdat bevestigd is dat dit onvoldoende is gebeurd."
Mochten de winters toch relatief koud uitvallen, dan mag de productie omhoog naar 33 miljard kuub, oordeelde de rechter. Dat is het geval als de gemiddelde temperatuur lager is dan 10,33 graden, de gemiddelde temperatuur in 2012 in de Bilt. De minister was in zijn eerdere berekeningen uitgegaan van een te fris scenario, vond de rechtbank.
'Dit is niet de Noordpool'
Helemaal terecht, vindt Kleijer. "De strenge winters die de minister voorspelde zijn categorie Noordpool… Ik weet niet waar de minister leeft, maar het wordt al jaren niet meer zo koud in Nederland." Volgens hem kan Nederland prima uit te voeten met de maximale 27 miljard kuub. "U heeft genoeg gas om gewoon de aardappelen te blijven koken, dat is bangmakerij van de minister. Het gaat hem om de poen en de buitenlandse leveringscontracten."