Geld en Werk

Geen grondstof gaat verloren: deze ondernemer maakt meubels van zout

14 april 2016 15:25 Aangepast: 31 juli 2017 19:30

Verwoestijning hoort in de komende decennia bij de grootste bedreigingen voor de aarde. Eric Geboers gebruikt het juist in zijn voordeel. Hij gebruikt de afvalstromen en grondstoffen in de woestijn om meubels, en op den duur zelfs huizen, van zout te maken.

Geboers legt het uit: “Als je op een kaart kijkt zie je dat woestijnen bijna allemaal dicht bij zee liggen, en er dus veel zout overblijft bij ontzilting. Waarom zou je dat gegeven niet combineren met het feit dat er heel veel zonne-energie gratis beschikbaar is?”

Stevig materiaal
En dat is precies wat Geboers nu doet. Eerst mixt hij het zout met een polymeer en haalt hij daar wat water uit. “Die stof stoppen we dan in een mal die het verhit tot 70 graden. Na een poosje halen we het daaruit en laten we het uitdrogen zodat het heel hard wordt. Na dat proces is het een heel stevig materiaal.”

Ondertussen lukt het hem om via dit proces meubels te maken. “Ik kan één stoel per week produceren. De stoelen verkoop ik voor 1200 euro, zodat ik alvast winst kan maken, want ik wil niet alleen van subsidie leven. Maar ik maak ze vooral om het bouwmateriaal te kunnen testen en verbeteren.”

Vier jaar
Hoe lang het nog duurt voordat er huizen van zout in de woestijn staan? “Dat durf ik niet te zeggen”, aldus Geboers. “We willen over vier jaar gaan exporteren, en het zou heel mooi zijn als we dan huizen kunnen neerzetten.”  

Volgende week in Toekomstmakers (woensdag om 21:30 uur op RTL Z) meer over de meubels van Eric Geboers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore