Interview

Dijsselbloem: 'niet erg' als banken marktaandeel inleveren door fintech

11 februari 2016 17:13 Aangepast: 01 augustus 2017 11:00

Nieuwe banken, crowdfundingplatforms, betaalapps, Google wallet: techbedrijven bestormen de financiële sector. Dat banken daardoor marktaandeel gaan inleveren is helemaal niet erg, zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een interview met RTL Z.

Sterker nog: het zou goed zijn als banken een stukje kleiner worden. De financiële crisis heeft laten zien dat we zeer afhankelijk zijn van de grote banken, stelt hij. Door 'diversificatie', meer partijen in de financiële sector, zou die balans deels hersteld kunnen worden.

Net als bij hypotheken
"Dat zie je ook bij hypotheken gebeuren. Waar de banken dominant dé hypotheekaanbieders waren, zijn andere beleggers hun kapitaal gaan aanbieden voor hypotheken. En dat is ook weer goed voor de hypotheekmarkt: meer concurrentie, betere prijsvorming."

Bekijk hier het volledige interview (of lees verder onder de video):

Snelle leenplatforms
​Fintech is een overkoepelende term voor verschillende bedrijven. Denk aan beleg-app Bux, betaal-app Twyp en de nieuwe bank Bunq. Minister Dijsselbloem kijkt vooral met belangstelling naar de opkomst van snelle leenplatforms. "Krediet, en ook kleine kredieten, moeten makkelijker en sneller beschikbaar kunnen komen. En daarvoor zie je veel initiatieven van fintechbedrijfjes, die dat soort vernieuwingen zoeken."

In Nederland zijn al diverse start-ups met deze technologie bezig. Over de grens zijn ze nog wat voortvarender bezig:

2008 flashback
Het Amerikaanse bedrijf Quicken Loans, overigens geen start-up maar een gevestigde partij, wil 'voor de hypotheken doen wat het internet heeft gedaan voor het kopen van muziek.' Het bedrijf hoopt dat, via het super snelle leenplatform, zo veel mogelijk mensen een hypotheek afsluiten.

2008-flashback anyone? Zolang de data op de juiste manier wordt geanalyseerd, hoeft snelle dienstverlening nog geen probleem te zijn, stelt Dijsselbloem. Maar 'snelle kredietverlening kan ook tot onverantwoorde kredietverlening leiden'. Daarom is de zorgplicht van banken nog altijd relevant. "Dat geeft ook wel iets aan van de meerwaarde van de banken in de toekomst." 

Blockchain
Naast snelle leenplatforms heeft de minister ook zijn oog laten vallen op de technologie achter bitcoin, de blockchain. "Ik heb niet eens fantasie genoeg om te bedenken wat je er allemaal mee zou kunnen, maar het is een hele rechtstreekse manier om transacties automatisch en snel te laten verlopen, op een zodanige manier dat er ook niet mee geknoeid kan worden. Dat is natuurlijk het interessante."

"Want waarom hebben wij een notaris tussen ons inzitten als we een huis verkopen? Omdat die notaris kan nagaan: is dat huis wel echt van mij, is er aan alle betalingsverplichtingen voldaan, en dan pas vindt de transactie plaats. Vervang die notaris door de blockchaintechnologie en het zou misschien veel goedkoper en sneller kunnen."

Achter de feiten aan?
De echte fintech-hubs bevinden zich overigens in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Desalniettemin loopt Nederland niet achter, stelt Dijsselbloem. Na het VK en de VS staat Nederland op plek drie, voor Londen. En toch moet de Nederlandse fintechreputatie nog wat opgepoetst worden. Een nieuwe fintech-ambassadeur, Willem Vermeend, moet a la Neelie Kroes de boodschap gaan verspreiden dat investeerders ook in Amsterdam moeten zijn.

Of het erg is dat Vermeend geen technerd met capuchontrui is? Volgens Dijsselbloem heeft Vermeend zowel de kennis als het netwerk om de brug te zijn 'tussen de wereld van de pakken, waar ik in zit, en de wereld van de capuchons'.

Overigens sluit Dijsselbloem niet uit dat Vermeend sneakers heeft. "Ik zal het hem eens vragen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore