Geld en Werk

FBI kraakt iPhone zonder hulp van Apple

29 maart 2016 00:44 Aangepast: 31 juli 2017 23:30
Beeld © Getty

De FBI heeft het voor elkaar gekregen om zonder de hulp van Apple de iPhone van de schutter van San Bernardino te kraken. De kwestie sleepte al weken en zorgde voor hevige discussies.

Bronnen bij justitie in de VS melden aan persbureau Reuters dat de FBI de zaak tegen Apple heeft laten vallen. De FBI eiste toegang tot een vergrendelde iPhone 5c van Syed Farook. Hij en zijn vrouw schoten in december 14 mensen dood bij een aanslag. De FBI wilde de inhoud van de telefoon bekijken in het onderzoek naar de schutter, die omkwam bij de aanslag. De telefoon was afgesloten met een pincode. Bij tien verkeerde pogingen zouden de gegevens op de telefoon nooit meer terug te halen zijn.

Extrern bedrijf
Een extern bedrijf heeft de FBI nu geholpen de iPhone te kraken. Hoe precies is niet bekend gemaakt. Mogelijk is de chip fysiek opengebroken om bij de gegevens te kunnen komen. Een bedrijf uit Israël zou de FBI hebben geholpen bij het kraken van het toestel, maar details daarover zijn niet bekend gemaakt. De FBI gaf een paar dagen geleden al aan dat de hulp van Apple mogelijk niet meer nodig was. 

Om de telefoon te ontgrendelen, had de FBI in eerste instantie via de rechter aan Apple gevraagd om via een automatische update een 'achterdeur' toe te voegen aan het besturingssysteem van de iPhone. Apple weigerde dat. CEO Tim Cook noemde zulke achterdeurtjes het 'software-equivalent van kanker' en schreef een open brief aan klanten. Veel techbedrijven en privacy-voorvechters sloten zich bij Apple aan. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore