Ga naar de inhoud
Geld en Werk

NAM blijft toch gelijke hoeveelheid gas oppompen

Beeld © ANP

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) blijft het komende gasjaar, vanaf 1 oktober, evenveel gas winnen in Groningen als dit jaar. Dat doorbreekt de commotie die afgelopen week ontstond.

Maandag kwamen geruchten naar buiten dat in het nieuwe gaswinningsrapport zou staan dat NAM mogelijk meer zou oppompen dan de limiet die voor dit jaar door de rechter was afgedwongen. Dat viel slecht bij de politiek en bewoners.

De maatschappij laat nu weten dat het door nieuwe technologie inderdaad mogelijkheden ziet om op veilige manier meer gas uit de grond te halen, maar dat het heeft besloten om de hoeveelheid beperkt te houden. "Het is duidelijk dat de aardbevingen diep ingrijpen in de levens van de Groningers. Om de rust in Groningen te bewaren zetten we de komende periode in op handhaving van het huidige productieniveau van 27 miljard kubieke meter'', zegt directeur Gerald Schotman. Bij strenge weersomstandigheden mag de limiet worden opgeschroefd naar 33 kubieke meter.

Minister Kamp besluit 1 oktober
Allerlei instanties en de regionale en lokale politiek kunnen nu op het gepubliceerde winningsplan van de NAM reageren. Minister Kamp van Economische Zaken neemt voor 1 oktober een besluit over de gaswinning. In een Kamerbrief laat hij weten nog geen uitspraken te doen over het maximale winningsniveau, maar dat het 'niet aannemelijk is dat het nog vast te stellen winningsniveau boven het huidige winningsniveau uitkomt.'

Eind mei brengen verschillende partijen, waaronder de provincies, gemeenten en waterschappen, hun advies uit over het winningsplan voor komend jaar.