Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Rivaal onthult Android-winst van Google: 22 miljard dollar

Beeld © AFP

Google heeft sinds 2008 in totaal 31 miljard dollar omgezet met besturingssysteem Android, zo onthult Oracle in hun langslepende onderlinge rechtszaak. Google probeerde de publicatie tevergeefs te stoppen.

Uit die omzet van 31 miljard dollar zou het bedrijf 22 miljard dollar aan winst hebben opgestreken uit advertenties, mediaverkopen en apps, meldt Bloomberg. Het zijn cijfers waarmee Google zelf nooit naar buiten treedt. Om het bedrag in perspectief te zetten: in het boekjaar 2014 maakt Google in totaal 14,4 miljard dollar winst, de cijfers over 2015 volgen 1 februari. 

Volgens de beursgenoteerde techgigant uit Mountain View heeft het geen zin om de inkomsten of winsten van Android apart te vermelden, omdat deze "niet openbare financiële data zeer gevoelig zijn en aanzienlijke negatieve effecten hebben op het bedrijf." Het had de rechter dan ook gevraagd de bedragen te censureren.  

Historische rechtszaak
Softwarebedrijf Oracle en Google (tegenwoordige onderdeel van moederbedrijf Alphabet) gaan nu al zes jaar rollend over straat. Een historische copyrightrechtszaak omdat het volgens Oracle inbreukmakende Android anno 2016 de hele markt domineert.

De copyrightclaims van Oracle draaien om programmeertaal Java: eigendom van Oracle, maar jarenlang steevast gebruikt door Google in het succesvolle Android, zonder daarvoor te betalen.

1 miljard voor Apple om op iPhone te komen
De Oracle-advocaten brachten nog een saillant detail naar buiten. Google betaalde volgens hen twee jaar geleden 1 miljard dollar aan Apple. Voor dat astronomische bedrag kocht Google zich in om de standaardzoekmachine te worden op de iPhone.