Geld en Werk

Haagse rechtbank schrapt recordboete van 50 miljard voor Rusland

20 april 2016 11:24 Aangepast: 20 april 2016 11:53

De rechtbank in Den Haag heeft de hoogste arbitrageboete uit de geschiedenis geschrapt. Eerder kreeg Rusland een boete opgelegd van 50 miljard dollar die het moest betalen aan de aandeelhouders van het voormalige oliebedrijf Yukos.

De klagende partijen hadden in 2007 een zaak aangespannen bij het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag, nadat Yukos in stukken was gehakt en genationaliseerd door de Russische staat.

Toen oordeelden de zogenoemde arbiters dat Rusland schadevergoedingen moest betalen aan de voormalig aandeelhouders van 50 miljard dollar in totaal, om hen te compenseren voor hun verlies.

De rechtbank oordeelde vandaag dat de arbiters niet bevoegd waren om dit oordeel te vellen, en dat daarom de schadevergoedingen niet betaald hoeven te worden.

Verdrag niet geratificeerd
De procedure tegen Rusland was aangespannen op basis van een verdrag, het Energy Charter Treaty (ECT), dat dit soort arbitragezaken mogelijk maakt. Zo'n zaak biedt bedrijven de mogelijkheid om staten aan te klagen.

Maar de rechtbank oordeelt dat dat onrechtmatig was. Rusland had weliswaar het verdrag getekend, maar nog niet geratificeerd. Het Russische parlement stemde namelijk niet in met goedkeuring.

Voorlopig in werking
Zoals gebruikelijk is met dit soort verdragen was het akkoord wel al voorwaardelijk in werking getreden. Maar de rechtbank wijst erop dat de partijen het verdrag alleen maar 'voorlopig toepassen, voor zover deze voorlopige toepassing niet in strijdig is met haar constitutie, wetten of voorschriften'.

De Haagse rechter was van oordeel dat het verdrag wel degelijk in strijd is met nationale wetgeving in Rusland op belangrijke punten, en dat daarom het arbitragehof nooit uitspraak had mogen doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore