Ga naar de inhoud
Week van de Hypotheek

Zo bespaar je op je hypotheek

Heb je je droomhuis gezien op Funda? Lees dan dit stuk even, want waar veel kopers niet bij stilstaan, is dat ze gemakkelijk duizenden euro's op hun hypotheek kunnen besparen. Vijf tips.

1. Neem een NHG-hypotheek:

Ga je een huis kopen? Kijk dan of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vanaf 2017 is de NHG-grens weer gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde en is de maximale koopsom 245.000 euro. Verder tellen energiebesparende voorzieningen (EBV) mee.

  • Voor leningen zonder EBV is de NHG-kostengrens 247.450 euro
  • Voor leningen met EBV is de NHG-kostengrens 259.700 euro

Je betaalt voor een NHG-hypotheek een eenmalige provisie, maar die heb je snel terug verdiend. Je krijgt met NHG zo'n 0,6 procent korting op het rentepercentage. De Consumentenbond berekende als je een hypotheek nodig hebt van 75 procent of meer van de waarde van je huis, dat een hypotheek mét NHG vrijwel altijd voordeliger is dan een hypotheek zonder NHG.

2. Zo krijg je een lagere hypotheekrente:

Neem je een flinke zak spaargeld mee? Dan hoef je minder geld te lenen voor je hypotheek. In 2017 mag de maximale hypotheek 101 procent van de waarde van je woning zijn, dit percentage heet loan-to-value. Als je niet 101 procent leent, maar slechts 80 procent betaal je een lagere rente omdat het risico voor de hypotheekverstrekker minder groot is. De lening is namelijk lager dan de waarde van jouw huis.

Vergelijk goed de rentepercentages van de diverse banken. En heb je een hypotheek afgesloten bij een bank, dan kun je tussen 0,1 en 0,25 procentpunt korting krijgen als je er ook een betaal- of spaarrekening opent.

3. Vraag om korting:

Als je lopende hypotheek veel lager is dan de waarde van je woning, kan je aan de hypotheekverstrekker vragen of je hypotheekrente omlaag kan. De meeste geldverstrekkers werken met een basisrente, die zit zo rond de 60 procent van de woningwaarde. Wil je meer geld lenen dan stoppen ze er een zogenaamde risico-opslag op. Als je het maximale bedrag leent, betaal je al zo snel 0,8 procent hypotheekrente meer.

Dus is je huis meer waard, je hebt een deel van de hypotheek afgelost of bij elkaar gespaard in een belegging- of spaarpot, dan kun je om een korting vragen bij de hypotheekverstrekker. Je moet er in de meeste gevallen zélf om vragen. Loopt je rentevaste periode af. Check dan of de bank hier rekening mee houdt bij het vaststellen van de nieuwe rente.

4. Los tussentijds af: 

Heb je nog wat spaargeld over, dan kun je tussentijds een deel van je hypotheek aflossen. Bij de meeste banken mag je jaarlijks tussen 10 en 20 procent boetevrij aflossen van het geleende bedrag.

Let op: tussentijds aflossen op een (bank)spaarhypotheek is niet gunstig, omdat dit ten koste gaat van de hypotheekrenteaftrek. Je kunt beter extra storten in je spaarpolis. Raadpleeg een adviseur of aflossen in jouw geval gunstig is. En soms kun je door een extra aflossing vallen in een lagere risicoklasse en dan betaal je ook nog eens minder hypotheekrente. Twee vliegen in één klap.

5. Shop als je rentevaste periode afloopt: 

Loopt je rentevaste periode af? Dan krijg je drie maanden van te voren een nieuw rentevoorstel. Je kunt nu voordelig – zonder boete – een groter deel aflossen. Handig als je ouders je bijvoorbeeld 100.000 euro willen schenken. Dat is sinds 2017 weer mogelijk. En je kunt boetevrij overstappen naar een goedkopere hypotheekverstrekker of andere hypotheekvorm.

Let op: bij het oversluiten van een hypotheek krijg je te maken met strengere leennormen en je betaalt ook voor hypotheekadvies, taxatie- en notariskosten.

Meer op rtlz.nl:
Hoeveel kost dit huis? Doe de quiz!
Zo peuter je als zzp'er een hypotheek los
Wonen in peperduur Amsterdam of toch maar lekker in de provincie?

Dit artikel is verschenen in het kader van de Week van de Hypotheek, die RTL Z en DFT samen organiseren. Op 2 februari organiseren we ook een online seminar: lage lasten en toch een droomhuis, zo doe je dat.