Geld en Werk

Prijzen internet en tv omhoog bij bijna alle aanbieders

06 juni 2017 08:43 Aangepast: 06 juni 2017 18:00
Beeld © Archieffoto ANP

De meeste Nederlanders gaan vanaf juli enkele euro's per maand meer betalen voor hun tv, internet en bellen-abonnement. Kabelaars en telecombedrijven verhogen de tarieven, naar eigen zeggen om investeringen te doen in hun netwerk.

Zes van de zeven grootste providers van Nederland gooien vanaf 1 juli hun tarieven omhoog. T-Mobile is de enige die de prijzen gelijk houdt. De gemiddelde prijsstijging is 22 euro op jaarbasis, schrijft vergelijkingssite Pricewise. RTL Z meldde eerder al dat Ziggo, de grootste aanbieder van Nederland, de prijzen met 30 euro per jaar omhoog gooit

Pricewise zetten de meest in het oog springende stijgingen op een rij

  • KPN: tussen de 0 en 4 euro per maand (maximaal 48 euro per jaar)
  • Online.nl: tussen de 0 en 5,5 euro per maand (maximaal 66 euro per jaar)
  • Tele2: tussen de 0 en 2 euro per maand (maximaal 24 euro per jaar)
  • Telfort: tussen de 1 en 2 euro per maand (maximaal 24 euro per jaar)
  • XS4ALL: tussen de 1,5 en 5 euro per maand (maximaal 60 euro per jaar)
  • Ziggo: tussen de 0 en 2,55 euro per maand (maximaal 30,60 euro per jaar)

Investeringen terugverdienen 'is een smoesje'

Volgens Tim Poulus van Telecompaper is investeren in het netwerk slechts één van de redenen dat providers hun prijzen verhogen. "Ze zijn inderdaad bezig met snelheidsverhogingen en willen dat dan terugverdienen. Tja, dat mag", zegt hij. "Maar het is ook marktmacht: ieder commercieel bedrijf wil prijzen verhogen, als de ruimte er is dan doen ze dat."

Bovendien staat de markt voor mobiel bellen onder druk, omdat mensen minder bellen en meer data verbruiken, voegt Poulus toe. Daarnaast verleiden bedrijven klanten met extra content, zoals Fox Sports (bij KPN) en Ziggo's eigen Sportkanaal, aldus Poulus.

Dat de verhogingen iedere keer in de zomer vallen, heeft ook een reden volgens Poulus: "Dan hebben mensen het recht om op te zeggen, maar zijn ze vaak met vakantie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van