Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'40 procent gepensioneerden kan niet rondkomen'

Beeld © ANP

Een groot deel van de Nederlandse gepensioneerden zegt niet genoeg te hebben aan zijn pensioeninkomen. Dat blijkt uit een enquête onder 9000 ouderen door belangenvereniging ANBO.

Bijna 40 procent van de ouderen die mee deed aan de enquête, zegt niet rond te kunnen komen van hun pensioen. Van hen zegt nog eens 30 procent dat ze niet verder kunnen bezuinigen op uitgaven, omdat de rek eruit is.

“Dit zijn zeer zorgelijke cijfers. De financiële rek is eruit bij met name de groep gepensioneerden met een middeninkomen en mensen met hoge zorgkosten", zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO.

Verlaging belasting op pensioen
De belangenvereniging draagt aan dat de koopkracht van ouderen al acht jaar onder druk staat, door het korten of niet indexeren van de pensioenen. Ook is de eigen bijdrage voor zorg hoog voor ouderen en zijn bepaalde zorgvergoedingen afgeschaft. Het effect is dat ouderen mogelijk zorg helemaal gaan mijden, omdat ze het niet kunnen betalen, stelt de belangenvereniging.

"Er moet gericht inkomensbeleid komen, met fatsoenlijke zorgvergoedingen. Want zorg mijden kost uiteindelijk veel meer geld dan het goed inregelen", zegt Den Haan. "Dat is een moeilijk op te lossen probleem, want de zorgvergoedingen zijn de verantwoordelijkheid van gemeenten en die hebben daar meer dan 9000 verschillende regelingen voor. Maar we moeten toe naar een oplossing waarbij ook mensen met hoge zorgkosten die kosten gewoon kunnen maken."

Verhogen AOW
Zelf zien gepensioneerden als oplossing een verlaging van de inkomstenbelasting over pensioen (65 procent), aanpassing van de regels waaraan pensioenfondsen zich moeten houden (40 procent) en het verhogen van de AOW (40 procent). Dat laatste is volgens Den Haan geen optie. “AOW verhogen is geen gerichte maatregel. Het kabinet moet focussen op de groep die echt in de problemen zit, dus gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten.” 

ANBO is in gesprek met staatssecretaris Klijnsma over de situatie. "We hopen dat er rond augustus, als de nieuwe koopkrachtplaatjes ook bekend zijn, een oplossing komt."