Geld en Werk

Tilburgs restaurant laat amuses letterlijk zweven

21 januari 2016 20:09 Aangepast: 03 augustus 2017 17:34
De techniek werd ontwikkeld door wetenschapper Boaz Almog Beeld © Roy Klerks Fotografie / Monarh

Restaurant Monarh laat als eerste in Europa amuses zweven. Niet omdat de hapjes zo luchtig zijn - nou ja: dat is letterlijk wel het geval natuurlijk - maar door middel van kwantumfysica.

Danny Kovacevic runt het bedrijf samen met zijn vader en moeder en loopt al sinds 2014 met het idee rond om zwevende amuses aan te bieden. Heel gemakkelijk was dat niet. Tijdens zijn studie toegepaste wetenschappen werd zijn interesse in natuurkunde en kwantumfysica gewekt. "Gaandeweg kwam ik op het idee om de zweeftechniek, genaamd 'quantum levitation', toe te passen in het restaurant."

De techniek werd ontwikkeld door wetenschapper Boaz Almog, maar was nog niet helemaal geschikt voor de hapjes. "Ik heb contact met hem opgenomen en uiteindelijk konden we na experimenten vorig jaar het voedsel al laten zweven. Dat ging lange tijd nog niet helemaal goed, maar nu hebben we het helemaal uitgedokterd en lukt het met amuses van maximaal 300 gram."

Techniek werkt met magneet
De wetenschappelijke techniek is redelijk complex: een supergeleider met een mengsel van bepaalde keramieksoorten wordt bevroren, waardoor deze blijft zweven door de sterke magneet die eronder wordt geplaatst.

"Je kunt het plankje met daarop de amuse ook schuin zetten of in een cirkel laten draaien." Uiteindelijk wil hij de magneten in de tafels inbouwen, waardoor gerechtjes langs elkaar en door elkaar heen kunnen zweven.

Restaurant pas een jaar oud
Het restaurant van Kovacevic is pas sinds een jaar geopend. "We zitten in de kelder van het 120 jaar oude klooster van de missionarissen van 'Het Heilige Hart’ in Tilburg. Mijn vader is ook de aannemer van het complex. Eigenlijk zouden er kantoren onderin het pand gevestigd worden, maar we vonden het zo’n mooie locatie dat we er zelf een restaurant in zijn begonnen."

Toen Kovacevic met zijn ouders de horecagelegenheid begon, had hij nog helemaal geen horeca-ervaring. "Ik was bezig met mijn studie en een bijbaantje. Eigenlijk had ik geen idee wat het inhield om een restaurant te hebben. Het was altijd al onze droom om er één op te starten en we gaan zelf heel vaak uit eten. In ons restaurant hebben we die ervaringen meegenomen. We behandelen onze gasten zoals we dat zelf ook zouden willen zien."

'We willen mensen een leuke avond bezorgen'
Zijn droom is om mensen daarbij vooral een leuke avond uit bezorgen. "Alles draait om de pure smaak van het voedsel, maar we willen mensen ook een beleving meegeven. Naast de zwevende amuses, wat een leuke binnenkomer is, garen we het vlees bijvoorbeeld aan de tafel door middel van kolen. De indirecte warmte gaart het gerecht."

Inmiddels weten de gasten het restaurant steeds beter te vinden; vooral in de weekenden is het erg druk. "Ik ben er erg trots op dat we binnen een jaar zo’n gelegenheid hebben kunnen neerzetten." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore