Geld en Werk

Kappers, chauffeurs en horeca zijn weer optimistisch

06 januari 2016 13:17 Aangepast: 03 augustus 2017 22:15
Duitsland scoorde afgelopen maand het beste en kwam uit op 56 Beeld © ANP

De bedrijvigheid in de dienstensector in de eurozone groeide in december ongeveer net zo hard als in november, blijkt uit de Europese inkoopmanagersindex. Dat cijfer is een soort thermometer waarmee gemeten kan worden hoe de economie ervoor staat, legt RTL Z-beurscommentator Bart Reijnen uit.

Marktonderzoeksbureau Markit, die de cijfers vandaag bekend maakte, ondervroeg vooral grote bedrijven in de dienstensector, die zeer uiteenlopend is en talloze branches omvat van kapsalons tot ICT-dienstverleners.

"Van de inkoopmanagers wordt verwacht dat zij als eerste zien hoeveel orders er binnenkomen, wat ze zelf bestellen en hoeveel mensen ze aannemen", vertelt Reijnen.

Grootste Europese landen
Duitsland scoorde afgelopen maand het beste en kwam uit op 56, tegenover 55,6 in november. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Ook Italië kan opgelucht ademhalen en steeg van 53,4 in november naar 55,3 in december, het hoogste cijfers sinds maanden.

De Spaanse inkoopmanagersindex stond in november op 56,7 en daalde in december naar 55,1. Een langzamere maar nog altijd sterke groei, zegt Markit. Frankrijk was de enige tegenvaller in december met 49,8.

'Frankrijk in verdomhoekje'
"Dat betekent dat Frankrijk weer in het verdomhoekje zit. Het is al vaker gezegd dat het land de zieke broeder is of kan zijn van Europa. Met zo'n soort cijfer lijkt dat inderdaad een heel klein beetje zo te zijn", vertelt Reijnen.

Het indexcijfer wordt gebaseerd op de in- en verkoop van bedrijven in de dienstensector. “Daarnaast wordt aan de inkopers gevraagd hoeveel mensen er zijn aangenomen en of de prijzen die ze betalen en vragen stijgen of dalen", legt Reijnen uit. 

Algehele groei
De industrie wordt steeds minder belangrijk voor onze economie in het Westen, terwijl de dienstensector steeds vaker de boventoon voert. Als de indexen van alle sectoren bij elkaar opgeteld worden, correspondeert dat volgens Markit met een economische groei in de eurozone van 1,5 procent in 2015​, vertelt Reijnen. "De hoofdeconoom die deze cijfers op een rijtje zet, vertelt daarbij wel dat de Europese Centrale Bank elke maand 60 miljard euro in de economie pompt. Het cijfer is dus mooi, maar niet super indrukwekkend."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore