Onsbasisinkomen.nl heeft haar doel van 12.000 euro crowdfunding gehaald. Met dit bedrag gaat Groninger Frans Kerver een jaar lang leven op een basisinkomen van 1000 euro per maand. Hij hoeft daar niets voor te doen.
Bijna 500 mensen ondersteunden het plan van Onsbasisinkomen.nl, dat is opgezet door stichting Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving (MIES). MIES experimenteert met nieuwe manieren om de samenleving en economie te organiseren. Nu dus door mensen een tijd lang een basisinkomen te geven: een vast bedrag per maand waar ze - sober - van kunnen leven. De eerste geluksvogel is geselecteerd: Frans Kerver.
Het idee achter het basisinkomen is dat alle uitkeringen, toeslagen en aftrekposten afgeschaft zouden kunnen worden als iedereen hetzelfde basisinkomen heeft. Ongeacht het inkomen, vermogen of de woonsituatie, en zonder verplichting tot tegenprestatie. Tegenstanders van het basisinkomen - waaronder premier Rutte - vrezen dat mensen er lui van zouden worden en dat de herverdeeleffecten te groot zijn. De organisatoren van Onsbasisinkomen.nl hopen het tegendeel te bewijzen. "Er wordt veel gesproken over het onderwerp, maar het is vooral een hypothetisch debat. We dénken dat mensen minder gaan werken, eerder een eigen bedrijf starten en gelukkiger worden, op basis van wat we onder andere in Duitsland zien. Dit is een micro-experiment om erachter te komen wat er écht gebeurt", legt initiator Ronald Mulder uit.
Geen walhalla
Frans Kerver gaat komend jaar bloggen en twitteren over zijn ervaringen met het basisinkomen. Als zelfstandige tekstschrijver met het sociaal project Tuin in de stad onder zijn hoede, hoopt hij tijd te hebben om na te denken en energie te steken in de dingen die hij de moeite waard vindt. "Met het basisinkomen heeft ons gezin een bodem, waardoor we ons geen zorgen hoeven te maken over brood op de plank. Ik wil mijn sociale project winstgevend gaan maken, en me inzetten om meer mensen aan een basisinkomen te helpen."
Het project sluit aan op een gevoel dat bij veel mensen leeft, denkt Kerver. "De economie is geen rekensom, maar een som van wat we belangrijk vinden in de maatschappij: hoe willen we samen werken en leven? Als je kijkt naar de reacties op Onsbasisinkomen.nl, zie je dat mensen verlangen naar meer contact en weg willen van de drang naar perfectie", vat hij samen. "We hebben niet het idee dat het basisinkomen het walhalla voor iedereen brengt, maar we willen graag experimenteren om te zien of mensen zich echt anders gaan gedragen. Geldzorgen wegnemen bij mensen zorgt voor rust."
Duits voorbeeld
Het idee is niet nieuw: in Duitsland draait een soortgelijk project al een jaar en daar is onlangs het twaalfde basisinkomen uitgereikt. In Nederland willen de organisatoren ook meteen door na deze eerste mijlpaal met het bij elkaar halen van nog 4 of 5 basisinkomens. Liefhebbers die willen meedoen met het experiment kunnen zich aanmelden op de site door aan te geven wat zíj zouden doen met het basisinkomen. De reacties, inmiddels meer dan 400, lopen ver uiteen: de een wil meer tijd besteden aan de kinderen, de ander zou vrijwilligerswerk gaan doen en nog een ander zou zijn ziektewetuitkering stopzetten.
Politieke voorstanders
Groenlinks, D66 en PvdA hebben interesse getoond in het basisinkomen; zij hebben opgeroepen om ermee te experimenteren. Daarnaast wordt in tien gemeenten al experimenten voorbereid, zoals in Zutphen en Nijmegen.
Niet alleen in Nederland staat het onderwerp in de aandacht: in Spanje heeft de politieke partij Podemos het in haar verkiezingsprogramma opgenomen, in Finland is een meerderheid van het parlement voorstander en in Zwitserland wordt in 2016 een referendum gehouden over invoering van het basisinkomen. In Dauphin, Canada, is een soortgelijk basisinkomen veertig jaar geleden al getest op een heel dorp.
ZIE OOK:
'Gemeenten: basisinkomen voor mensen in de bijstand'
Nibud bezorgd om gezin met modaal inkomen
Dijsselbloem stimuleert groei crowdfunding