De rente van je hypotheek voor lange tijd vastzetten wordt steeds populairder. Maar let op, waarschuwt De Hypotheker, het is lang niet altijd goedkoper.
Aangemoedigd door de lage rentes kiezen mensen die aan het eind van hun rentevaste periode zitten, er massaal voor om de rente zo lang mogelijk vast te zetten. Hoewel de meeste mensen dat nog altijd voor twintig jaar doen, kiest een groeiende groep mensen voor de maximale tijd: dertig jaar.
In twee jaar tijd is de groep die dit doet verdrievoudigd. Eén op de acht hypotheken die nu wordt afgesloten, heeft een rentevaste periode van dertig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste Hypotheek Index.
Ook starters gaan voor rentevast
Er zijn goede redenen om je rente lang vast te zetten. De rente is al een tijdje historisch laag, dus het is voordelig, en veel mensen vinden ook de zekerheid op lange termijn prettig. Maar ook starters kiezen relatief vaak voor een lange rentevaste periode. En dat is niet altijd slim, zegt De Hypotheker. Want hoewel de rentepercentages laag zijn en de verschillen tussen de percentages klein, ben je soms toch onnodig duurder uit.
"Vanwege de kleine renteverschillen en de lage rente wint een langere rentevaste periode snel aan populariteit. Nederlanders houden van zekerheid en deze zekerheid wordt steeds voordeliger", zegt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker.
Hij noemt het een goede ontwikkeling, maar plaatst een kanttekening. "De consument profiteert van de groeiende concurrentie op de markt en de diversiteit in aanbod. Maar de consument moet zich goed laten adviseren of een dertigjaarsrente de juiste keuze is in zijn of haar persoonlijke situatie."
Rekenvoorbeeld
Een voorbeeld. Voor een annuïteitenhypotheek voor bestaande bouw met een rentevaste periode van tien jaar en Nationale Hypotheek Garantie is de laagste mogelijke rente 1,64 procent. Voor zo’n zelfde hypotheek met een rentevaste periode van dertig jaar is de laagste rente 2,60 procent.
Een gemiddelde starter stroomt binnen tien jaar door naar een grotere woning. Het lage rentetarief dat je eerder hebt afgesproken, mag je niet altijd meenemen naar de hypotheek op je nieuwe woning als je je hypotheek oversluit.
Heb je dan de rente voor dertig jaar tegen 2,6 procent rente vastgezet in plaats van voor tien jaar tegen 1,64 procent, is dat toch zonde. Want dan heb je maar tien jaar lang profijt gehad van je vastgezette rente, tegen de prijs van dertig jaar vastzetten.