Geld en Werk

Volkswagen roept 11 miljoen auto's met sjoemelsoftware terug

29 september 2015 11:35 Aangepast: 25 januari 2020 15:23
Beeld © AFP

Volkswagen gaat de 11 miljoen auto's die zijn uitgerust met sjoemelsoftware terugroepen. De autobouwer gaat de illegale uitrusting vervangen door nieuwe software.

Gedupeerde klanten kunnen binnen enkele dagen bericht van de autobouwer tegemoet zien, waarin zij worden opgeroepen om met hun auto naar de Volkswagen-dealer te gaan. Ook Audi's en Skoda's waarmee gerotzooid is worden teruggeroepen.

Volkswagen-topman Müller legde het voornemen voor aan ongeveer duizend topmanagers van het autoconcern maandagavond op het hoofdkantoor in Wolfsburg. Volgens Müller is er een lange weg te gaan en moet veel werk worden verzet voordat het vertrouwen in Volkswagen weer is hersteld. Daarbij zal slechts stap voor stap vooruitgang worden geboekt en zullen er tegenslagen zijn, aldus de vrijdag benoemde bestuursvoorzitter.

Staatssecretaris wil opheldering
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bevestigde zojuist dat er morgen overleg plaatsvindt met zowel PON (Volkswagenimporteur) als de RAI over de situatie. Staatssecretaris Mansveld wil opheldering van de hele sector over de impact van het schandaal in Nederland. De bewindsvrouw wil weten welke merken, modellen en jaargangen er in ons land bij het schandaal zijn betrokken. Ook wil zij afspraken maken met de sector over het snel geven van inzicht over de fraude en bepalen welke maatregelen de autobouwers gaan nemen.

Een woordvoerder van I&M licht toe: “Wij denken dat we het gesprek breder moeten trekken. Daarom hebben we de RAI uitgenodigd. Zij vertegenwoordigen de autobranche. Het kan best zijn dat ze de informatie nu niet hebben, maar dan zorgen ze maar dat ze aan die informatie komen. Het vertrouwen in de autobranche is geschaad, dat moet hersteld worden.”

Vakbond is laaiend
De Duitse vakbond IG Metall haalde vandaag hard uit naar Volkswagen. Volgens de bond zorgt het dieselschandaal voor enorme schade voor de voertuigen, het autoconcern en Duitsland als geheel. IG Metall-voorzitter Detlef Wetzel vergeleek de fraude met de financiële crisis. Wetzel verklaarde verder dat de werknemers van Volkswagen niet de dupe mogen worden van het gesjoemel met de uitstootnormen. De verantwoordelijken moeten worden gevonden en persoonlijk verantwoording afleggen voor de fraude. Dat is de taak van justitie, aldus de vakbondvoorzitter.

Meer op rtlz.nl:
Terugroepactie: moet mijn Volkswagen naar de garage?
Nederland stopt met verkoop verdachte Volkswagens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore