Economie

Charlene de Carvalho-Heineken: 'Heineken is niet mijn bedrijf'

22 april 2016 22:49 Aangepast: 23 april 2016 08:17
Beeld © ANP

Ze mag als vierde generatie dan wel aan het hoofd staan van één van de grootste biermerken ter wereld, maar het bedrijf behoort haar niet écht toe, vindt Heineken-topvrouw Charlene de Carvalho-Heineken. "Ik heb vaak het gevoel dat het niet van mij is", zegt ze in een documentaire over het biermerk op RTL Z.

"Het is niet mijn bedrijf, het is me in handen gegeven. En ik hoop het op een dag weer door te geven. Maar het is niet van mij, het is van iedereen die het heeft opgebouwd en die er werkt", vertelt ze. De Carvalho-Heineken is voor 25 procent eigenaar van het biermerk, dat ooit werd opgericht door haar overgrootvader. Na het overlijden van haar vader in 2002 werd ze directeur van het familiebedrijf.

Uiteindelijk zullen één of meerdere van haar vijf kinderen het stokje overnemen, vertelde ze eerder al in Forbes. Die taak neemt de familie serieus. "Bedrijven moeten net als families steeds verjongen", zegt haar echtgenoot en uitvoerend bestuurder Michel de Carvalho in een ronde tafelgesprek tegen een deel van het gezin in de film. "Daarom zijn jullie er, jullie zijn de vijfde generatie Heineken. Ik reken op jullie. Charlene en ik kijken ooit op jullie neer zoals opa ons nu hier in de kroeg ziet zitten. Hopelijk zegt hij: ze doen ik ieder geval hun best."

Langetermijnvisie 'belangrijk'
Heineken draaide vorig jaar een omzet van 20,5 miljard euro. "Wat ons onderscheidt van andere bedrijven is onze langetermijnvisie terwijl andere bedrijven onder grotere druk staan om snel te handelen", zegt De Carvalho-Heineken. Ze noemt het 'belangrijk'.

Er was veel twijfel toen de rustige huisvrouw uit Londen het bedrijf overnam, maar afgelopen jaren groeide Heineken hard. Sinds de topvrouw aan het roer staat, veroverde het bedrijf 31 nieuwe landen, verdrievoudigde de omzet en ging het bedrijf veelvuldig op overnamepad. Ze wordt daarom ook 'agressiever' dan haar vader genoemd. 

Ontvoering Heineken
De familie Heineken werd niet alleen beroemd vanwege het biermerk, maar ook door de ontvoering van Freddy Heineken. Tot nu toe laat de familie daar weinig over los, maar in het interview wordt er iets meer duidelijk over hoe het er destijds in het ouderlijk huis aan toeging. "Ik was net een week op huwelijksreis geweest en mijn moeder belde me rond half acht 's avonds en zei: 'ze zeggen dat je vader is ontvoerd'", vertelt De Carvalho-Heineken. Ondanks betaling van een losgeld van 35 miljoen gulden (ongeveer 16 miljoen euro) werden haar vader en zijn chauffeur niet vrijgelaten. Na een anonieme tip werden beiden door de politie gevonden in een loods in het Amsterdamse havengebied.  

"We zaten in het huis van mijn schoonmoeder, dat binnen enkele uren werd omsingeld door de pers. Omdat het een groot verhaal was, de ontvoering van Freddy Heineken", vertelt haar man De Carvalho. Het was een puinhoop, bevestigt Freddy's vrouw Lucille Cummins."Er lagen mensen op de grond te slapen. En die kamer daar, de bibliotheek, of hoe je dat ook noemt was het commandocentrum. Er lagen overal draden. En toen was het wachten op een telefoontje."

Romantische anekdote
Overigens was Freddy Heineken blijkbaar een man met een sterke wil, ook in zijn privé leven. Hij wist al snel met wie hij de rest van zijn leven wilde delen, binnen een paar dagen vertelde hij Cummins al met haar te willen trouwen, vertelde zijn vrouw. "Ik ging met een vriend naar Californië, omdat we daar nooit eerder geweest waren. Tijdens mijn ontdekkingstocht over de wereld ontmoette ik Freddy."

Cummins was op stap met wederzijdse vriend van Heineken en kwam gedag zeggen. "Hij vroeg aan Freddy: heb je zin om met ons uit eten te gaan? En dat wilde hij wel. Toen volgden de telefoontjes en voordat ik het wist had ik verkering met Freddy. Hij zei na een paar dagen: 'Ik ga met je trouwen'. En ik zei: 'Wat?' En anderhalf jaar later zijn we ook getrouwd. Hij had een vlotte babbel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`