Economie

Multinationals moeten per EU-land belastingaangifte gaan doen

08 maart 2016 14:27 Aangepast: 01 augustus 2017 04:30
Een filiaal van Starbucks. Beeld © ANP

Om belastingontwijking in de EU tegen te gaan moeten multinationals binnenkort per land laten zien hoeveel belasting ze betalen in elk land waar ze actief zijn.

Dat besloten de Europese ministers van Financiën vandaag in Brussel. Minister Dijsselbloem noemt het politieke akkoord een 'belangrijke stap' in de strijd tegen belastingontwijking.

Paar maanden
Nu er een politiek akkoord is, moet het Europarlement nog zijn mening geven over de richtlijn, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Dijsselbloem hoopt dat dit snel gebeurt en rekent erop dat de nieuwe wet binnen een paar maanden ingaat.

Als de regels zijn aangenomen, moeten grote multinationals die in meerdere EU-landen actief zijn, per land laten zien hoeveel belasting er wordt betaald.

Deals per land
Dit maakt het moeilijker voor multinationals om belasting te ontwijken. Starbucks gebruikt bijvoorbeeld een ingewikkelde constructie om in veel Europese landen nauwelijks belasting te betalen. 

De deal die Starbucks daarvoor sloot met de Nederlandse Belastingdienst is illegaal, beoordeelde de Europese Commissie. Het koffiebedrijf moet alsnog minimaal 20 miljoen euro aan de Belastingdienst betalen, maar Nederland vecht die beslissing aan

 

Belastingaangiftes uitwisselen
De belastingaangiftes van bedrijven moeten onder de nieuwe regels ook automatisch uitgewisseld worden tussen de EU-landen. Zo moet er een helderder beeld ontstaan van hoe bedrijven belasting ontwijken, zegt Dijsselbloem. Als de landen van elkaar weten wat bedrijven aan belasting betalen, moet het makkelijker worden om de belastingregels op elkaar af te stemmen.

Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is nog maar de vraag. Maar Eurocommissaris voor Economische Zaken, Pierre Moscovici, schoof tijdens een persconferentie die kritiek op het plan opzij. Volgens hem speelt transparantie een sleutelrol in de strijd tegen belastingontwijking.

Landen krijgen ook de mogelijkheid om boetes op te leggen aan bedrijven die zich niet aan de nieuwe regels houden, als de wet ingaat. Ze moeten daar hun wetgeving op aanpassen. Frankrijk en Nederland hebben dit al gedaan.

Volledige transparantie ook op tafel
In een later stadium buigt de Europese Commissie zich over een plan om de belastingafspraken openbaar te maken voor het publiek. Daar wordt in april verder over vergaderd, nadat de gevolgen van openbaarmaking zijn bestudeerd.

Op dit moment blijven veel belastingdeals onder de pet. Zo krijgt in Nederland zelfs de Tweede Kamer geen inzicht in de belastingdeal die de staat sloot met Ikea.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`