Geld en Werk

Tele2 compenseert slachtoffers spooktelefoontjes

24 april 2016 15:48 Aangepast: 24 april 2016 15:54
Beeld © ANP

Goed nieuws voor alle Tele2-klanten die in de spooktelefoonvalstrik zijn gestonken: Tele2 betaalt de schade.

Consumentenprogramma Kassa besteedt regelmatig aandacht aan de zogeheten spooktelefoontjes: je wordt kort gebeld door een buitenlands nummer en wanneer je opneemt of later terugbelt kan je dit honderden euro’s kosten. In een eerdere uitzending van Kassa bleek dat er ook veel klachten waren van mensen die helemaal niet opgenomen of teruggebeld hadden.

Toch vergoed
In totaal zijn er 90.000 Tele2-abonnees slachtoffer geworden van deze wangiri-valstrik die zo heet omdat deze vorm van fruade ontstond in Japan. Wangiri betekent ongeveer: een keer laten overgaan en dan ophangen. 

Tele2 wilde deze schade eerst niet op zich nemen (zoals Vodafone dat wel al deed), maar onder druk van het programma gaat het dit nu toch wel doen.

"Omdat wij het ontzettend vervelend vinden dat enkele van onze klanten slachtoffer zijn van deze fraude, hebben wij besloten om de gemaakte belkosten voor het terugbellen naar een wangiri-nummer in de periode van half februari tot eind maart door ons worden terugbetaald.", stelt de provider in een e-mail aan klanten. 

Neem niet op, bel niet terug
Techsite Tweakers meldt dat de eerste terugbetalingen een feit zijn. Slachtoffers hoeven zelf niets te doen en zullen op hun volgende factuur de compensatie terug zien.

Het artikel op de site van Kassa eindigt met een waarschuwing: word je gebeld door een vreemd nummer uit het buitenland: neem niet op, bel niet terug, blokkeer het telefoonnummer en meld het bij je provider.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore