Klimaattop Parijs

Kamermeerderheid voor sluiting kolencentrales

23 november 2015 22:04 Aangepast: 26 november 2015 16:17
Beeld © ANP

Met de steun van de PvdA is een meerderheid in de Tweede Kamer bereikt voor de sluiting van alle kolencentrales in Nederland. Volgens PvdA-kamerlid Jan Vos is de maatregel hard nodig: "Het gaat helemaal verkeerd met het klimaat."

Vanochtend riepen 64 hoogleraren in Trouw op om kolencentrales in Nederland te sluiten. Nederland heeft genoeg energievoorzieningen om de sluiting op te vangen, bepleitten ze, en het zou de 'meest effectieve maatregel' zijn die kan worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen in ons land te verminderen. Het kabinet en de Tweede Kamer zouden voor 2020 zowel de oude als nieuwe kolencentrales moeten sluiten, als het aan de hoogleraren ligt.

Onder andere D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SP pleiten hier al langer voor. Vandaag sloot ook de PvdA zich aan, waarmee een Kamermeerderheid is bereikt. 

Voor 2025 gesloten
De vijf meest vervuilende centrales worden de komende twee jaar al gesloten, maar dan zijn er nog vijf moderne centrales over, waar ook biomassa wordt meegestookt. Als het aan Jan Vos ligt, maakt Nederland op de klimaattop in Parijs bekend dat ook die vijf centrales voor 2025 worden gesloten. "Henk Kamp moet naar deze meerderheid luisteren."

Nederland zou dan het voorbeeld van Groot-Brittannië volgen; Vos hoopt dat de rest van de EU volgt. Eventuele schadeclaims van energiebedrijven moeten later bekeken worden. "Het gaat nu niet om de financiën, maar om de toekomst van onze aarde. Het klimaatprobleem is ongelooflijk groot.''

Erkend in energieakkoord
VVD en CDA steunen de PvdA niet. Volgens VVD-Kamerlid André Bosman gooit de PvdA op deze manier het zorgvuldig opgebouwde energieakkoord het raam uit. Minister Henk Kamp van Economische Zaken sloot dat akkoord in 2013 met veel energiebedrijven en milieuorganisaties. "Het is heel onverstandig om daar nu zo dwars doorheen te fietsen'', aldus Bosman.

Het CDA houdt vast aan een mix van verschillende energiebronnen, om zo de afhankelijkheid van bronnen en producenten te beperken. Kolen maken daar deel van uit en dat is ook erkend in het energieakkoord, aldus Kamerlid Agnes Mulder.

Sluiting is één van de opties
Na de uitspraak van de rechter in een klimaatzaak afgelopen juni heeft het kabinet opdracht gegeven te onderzoek welke maatregelen goed zijn voor het nog verder terugdringen van de uitstoot van kooldioxide (CO2). Het sluiten van kolencentrales is één van de opties.

De Tweede Kamer debatteert morgen met premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) over de klimaattop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore