Geld en Werk

VEB boos over extra bonus Ahold-topman Boer

02 maart 2016 16:41 Aangepast: 01 augustus 2017 06:00
Beeld © ANP (Ahold-topman Boer (R) en zijn Belgische collega Muller van Delhaize.)

Er dreigt een laaiende ruzie over tussen Ahold en de Vereniging van Effectenbezitters. Topman Dick Boer krijgt een bonus van een miljoen euro als hij de fusie met het Belgische Delhaize in goede banen leidt. Maar dat is volgens de VEB gewoon z'n werk en dus zijn ze mordicus tegen.

De bonus, net zo veel als zijn jaarsalaris, is volgens de VEB overbodig en dus roept zij aandeelhouders op om tijdens de aandeelhoudersvergadering volgende week tegen te stemmen. De VEB heeft er problemen mee dat de bestuurders, naast hun 'flinke beloningspakket' ook nog eens extra beloond worden voor de overname.

"Het is inderdaad moeilijk, een overname, veel overnames slagen niet", geeft Errol Keyner van de VEB toe, "Maar je mag toch hopen dat hoogbetaalde bestuurders juist daarvoor hun best gaan doen en als het allemaal slaagt, worden ze ruimschoots gecompenseerd via allerlei variabele componenten in hun beloningen, daar hoeft niet nog een extra component bovenop."

​Fusie Delhaize
Ahold gaat fuseren met de Belgische supermarktketen Delhaize. Als die fusie succesvol wordt afgerond, ontvangen de besturen van Ahold en Delhaize een fusiebonus ter hoogte van één jaarsalaris. Voor Ahold-topman Dick Boer, die het nieuwe bedrijf gaat leiden, gaat het dan om 1 miljoen euro.

Zijn Belgische collega Frans Muller kan ook rekenen op 1 miljoen. Muller krijgt daarnaast nog een aanblijfbonus in de vorm van aandelenpakket ter waarde van 1,5 miljoen euro en een prestatiebonus. Hij blijft werkzaam in het bestuur van Ahold-Delhaize.

Vage voorwaarden
Aan de bonus zijn wel voorwaarden verbonden, maar die zijn nogal vaag geformuleerd. De bonus is afhankelijk van de mate van succes van de integratie van beide bedrijven, het bereiken van de verwachte voordelen van de fusie, focus op de klant en de winst.

Het is niet de eerste keer dat een groot bedrijf botst met haar aandeelhouders na het uitkeren van een extra bonus. 

Thumbnail

Dat liep overigens niet altijd goed af. Eelco Blok gaf zijn bonus terug na kritiek van de aandeelhouders en Hoetmer gaf hem gedeeltelijk terug nadat aandeelhouders het voorstel wegstemden op de aandeelhoudersvergadering. De VEB hoopt op eenzelfde scenario bij Ahold, waar op 14 maart gestemd wordt over de extra bonussen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore