Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Speciaal team Belastingdienst voor superrijken

Bezoekers aan miljonairsfeestje Masters of Luxury in de Amsterdamse RAI. Beeld © ANP

De ruim tweeduizend mensen in ons land met meer dan 25 miljoen euro op hun bankrekening kunnen zich sinds kort 'verheugen' op extra aandacht van de Belastingdienst.

Tien belastinginspecteurs zijn vorig jaar mei begonnen met het grondig napluizen van de belastingaangiftes van tachtig miljonairs met een vermogen van meer dan 25 miljoen euro. En dat leidde meteen tot hogere belastinginkomsten, staat in het halfjaarverslag van de Belastingdienst.

De tien inspecteurs zijn sinds kort opgegaan in het Team Zeer Vermogende Personen (ZVP), een speciale afdelingen bij de fiscus. Dat team zal ook volgend jaar nog actief zijn. Daarna wordt gekeken of en hoe het Team ZVP verder zal gaan. 

Belastingontwijking aanpakken
De OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, met daarin 34 rijke landen) adviseert al sinds 2009 om de superrijken extra onder de loep te nemen, omdat daar miljoenen extra aan belastinginkomsten mee kunnen worden gehaald. Dat het tegenwoordig ook moeilijker is om geld te stallen in belastingparadijzen als Zwitserland en Luxemburg is ook een reden om de afdeling op te zetten. 

De Volkskrant vroeg enkele miljonairs of zij al bezoek hadden gehad van het team, maar noch investeerder Dik Wessels noch Marktplaats-oprichter Bob Crébas waren benaderd.

'Vooral dienstverlening'
Het speciale team is vooral bedoeld als dienstverlening, zegt staatssecretaris Eric Wiebes tegen RTL Z. Bekijk het interview:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van