Geld en Werk

Vooral ouderen melden hun zwart gespaarde geld

17 september 2015 16:21 Aangepast: 17 september 2015 17:05

Vanaf 2011 is er ruim 5,5 miljard euro aan zwart spaargeld aangemeld bij de Belastingdienst, goed voor 600 miljoen extra belastingopbrengsten. Het grootste gedeelte (70 procent) van de zogeheten inkeerders was ouder dan 60, schrijft de dienst in zijn halfjaarverslag.

Het meeste geld was gestald in Zwitserland, Luxemburg en België. Gemiddeld hadden de zwartspaarders ruim vier ton op hun rekening staan. De 5,5 miljard kan volgens de fiscus nog oplopen, er zijn nog onderzoeken aan de gang.

Regels versoepeld
In de afgelopen jaren heeft de dienst de regels voor het aanmelden van tegoeden op buitenlandse rekeningen op een aantal manieren versoepeld. Tussen 2 september 2013 en 1 juli 2014 hoefden spijtoptanten geen boete te betalen als ze zich meldden. En vanaf 1 juli vorig jaar tot 1 juli dit jaar gold een boete van ‘slechts’ 30 procent.

Die boete is na 1 juli dit jaar verhoogd tot 60 procent. In de periode dat de fiscus coulanter met zwartspaarders omging (gemeten tot augustus 2015) meldden zich in totaal 14.505 mensen.

Speciale projecten buitenland
Zwart sparen en andere manieren om in het buitenland vermogen buiten het zicht van te fiscus te houden, hebben de voortdurende aandacht van de Belastingdienst. De Belastingdienst is veel meer nationale én internationale regels gaan toepassen en heeft zich de afgelopen periode via speciale projecten op buitenlandse vermogens gericht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van