Geld en Werk

Bijenkorf schaft jeugdloon af: 'Baanbrekend'

26 oktober 2015 13:15 Aangepast: 26 oktober 2015 14:21
Beeld © ANP

Winkelketen Bijenkorf heeft een akkoord bereikt met de vakbonden. Opvallende uitkomst: het jeugdloon wordt afgeschaft. Baanbrekend, zegt retaildeskundige Paul Moers.

Wie vaak op zondag werkt bij de Bijenkorf baalt misschien een beetje, want de zogenaamde ‘zondagtoeslag’ wordt verlaagd met 50 procent. Maar dat geeft ruimte voor een bijzondere stap: er is straks geen jeugdloon meer. In drie stappen wordt het speciale loontarief voor jonge mensen afgeschaft. FNV is er blij mee: "Jongeren worden hier straks niet meer afgescheept met het jeugdloon. Het is duidelijk dat het sentiment over jeugdloon ten goede is gekanteld: een 18-jarige die hetzelfde werk doet als een 23-jarige is een volwaardige werknemer en heeft dus recht op hetzelfde loon," zegt FNV bestuurder Niels Suijker. In de huidige situatie verdient een twintigjarige zeventig procent van het loon van een 23-jarige, zegt Suijker. Zeven euro in plaats van tien euro per uur bijvoorbeeld. Dat gaat nu naar 100 procent.  

Cao
De cao geldt voor 2800 medewerkers, van wie 10 procent jonger is dan 23 jaar en nu nog een jeugdloon krijgt uitbetaald. De afspraken voorzien verder in een loonsverhoging volgend jaar van in totaal 2,25 procent en per 1 februari 2017 nog eens 0,75 procent.

Retaildeskundige Paul Moers is niet verbaasd over deze stap van de Bijenkorf. "Dit is opnieuw baanbrekend. Het past precies bij de rest van de strategie van de Bijenkorf." Eerder dit jaar kondigde de winkelketen aan de Drie Dwaze Dagen af te schaffen. Alles met het doel om zich te onderscheiden, vertelt Moers. "De Bijenkorf kiest voor een hele eigenwijze strategie. Ze willen de beste werknemers, dan is dit een goede stap. Die winkelketen ziet ook: er komt een war for talent aan. Alle werkgevers gaan in gevecht voor de beste werknemers. Onze bevolkingsgroei stagneert; de aanwas van jongeren zal steeds verder afnemen. We gaan over elkaar heen rollen om de beste werknemers te krijgen. Bijenkorf wil de beste service bieden, dus die strijdt nu al om de beste werknemers. Het laat duidelijk zien wat en wie ze zijn."

Strategie
De Bijenkorf bevestigt dat deze stap een onderdeel vormt van de nieuwe strategie van het bedrijf. "Wil je internationaal op topniveau presteren, dan moet je ook investeren in je medewerkers. Kwaliteit is bovendien niet leeftijdsafhankelijk. Jonge mensen kunnen ook heel goed werk afleveren," zegt een woordvoerder. 

Op 14 oktober vond er nog een rondetafelgesprek plaats over de afschaffing of verhoging van het jeugdloon in de Tweede Kamer. Daar werd ook al gepleit voor het afschaffen van het jeugdloon.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore